Германия отвори шосетата си за самоуправляващи се коли

1
863

Германия дава възможност на своята гигантска автоиндустрия да разработва и тества самоуправляващи се коли по пътищата на страната, макар и при определени условия.

Според закона, зад волана на автономния автомобил през цялото време трябва да има шофьор, който да поеме контрола в случай на нужда.

Новата регулация позволява на компаниите да тестват коли на пътя, като на шофьора ще бъде позволено да свали ръцете си от волана и да отклонява поглед от пътя, за да види нещо в интернет или да провери пощата си, докато автомобилът сам спира или се движи. Превозното средство трябва още да бъде снабдено с черна кутия, която да записва дали водачът е контролирал колата в моменти на инцидент. Шофьорът ще бъде отговорен за всички инциденти по време на пътуването, а производителят – ако става въпрос за дефекти в самоуправляващата се система.

Компаниите по света вече активно работят върху прототипи за самоуправление на превозни средства, но тези автомобили не се очаква да бъдат достъпни за масовия пазар преди 2020 г.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари