Шофьорите искат гуми които да реагират на метеорологичните условия

Все повече смарт технологии биват интегрирани в автомобилите. Изкуственият интелект може да реагира по-бързо от хората, а той започва да бъде използван и при автомобилните гуми. Потребителите особено се интересуват от това гумите им да се адаптират към различни условия като използват сензорни технологии. Според проучване, поръчано от Nokian Tyres, 34% от европейските шофьори се надяват, че за в бъдеще черните гумени „обувки“ на техните автомобили ще реагират на метеорологичните условия. 

Интернетът на нещата (IoT) бързо навлиза в повечето потребителски продукти

На практика, това означава, че предметите са оборудвани със сензори, които могат да измерват, идентифицират и реагират на промените в заобикалящата ги среда. Леглото със сензори може да следи качеството на съня ви, а умните дрехи могат да се охлаждат или затоплят, когато е необходимо.

Умната гума може също така да контролира както собственото си състояние, така и заобикалящата я среда, по-бързо и по повече начини отколкото шофьорът.

„Сензорите в гумата могат да измерят дълбочината и износването на протектора и да предупредят шофьора когато има нужда от нови гуми, или да предложат предните да бъдат сменени със задните, с цел да се уеднакви износването и да се удължи експлоатационният им живот.“, казва Теему Соини, отговарящ за новите технологии в Nokian Tyres.

Умни решения на хоризонта

В първата вълна смарт технологии, сензорите инсталирани в гумите ще измерват различни променливи величини и ще изпращат информацията към шофьора, директно към системите на борда на автомобила или към мобилното устройство на водача. Истинската умна гума обаче е тази, която може да реагира на получената от сензора информация, без да е нужна намеса от страна на шофьора.

„Тези гуми ще могат автоматично да се адаптират към метеорологичните и пътните условия като променят шарката на протектора, например. В дъждовно време каналите, които съхраняват и отвеждат водата, могат да увеличат обема си и по този начин да намалят риска от аквапланинг.“

Индустрията на автомобилните гуми вече е направила първите стъпки към умните гуми, и сензорите вече са често използвани за измервани на налягането в гумите. Истински смарт технологии в този сектор обаче все още не са налице.

„Към момента, има много малко умни приложения от следващо поколение в гумите за леки автомобили, но това със сигурност ще се промени през следващите пет години, а премиум гумите, определено ще предлагат решения за подпомагане на водача. Гумите, способни да реагират автоматично, са все още нещо от бъдещето.“, смята Соини.

За да се превърне това в реалност, има нужда от редица нововъведения, като например, това да направим сензорите трайни и достатъчно безопасни по време не продължителното натоварване, на което са подложени, както и да превърнем умните технологии в естествена част от масовия производствен процес на автомобилните гуми.

Сигурността на първо място в развитието

Наред с умните гуми, потребителите искат безопасни гуми. Според проучването на Nokian Tyres, почти всеки втори водач би направил гумите по-безопасни, отколкото са сега.

Гумите са основен фактор за безопасност. Четири възглавнички с размер малко по-голям от длан са единствената точка на контакт с повърхността на пътя, и тяхната основна задача е безопасно да ви отведат там, където отивате, независимо от времето или пътните условия.

Днешните висококачествени гуми са изключително безопасни. Въпреки това, винаги има място за подобрение. Продължителното развитие и безкомпромисните тестове са ключови за това.

„Развитието на технологията в материалите за гуми ни позволяват да създаваме продукт, който се представя отлично дори в най-предизвикателни условия. На практика, можем да подобрим сцеплението до краен предел, без да жертваме издръжливостта. В Nokian Tyres сигурността винаги е била на първо място, когато разработваме нови гуми и това ще продължи да бъде така.“, казва Теему Соини.

Желания на европейските шофьори по отношение на гумите им за в бъдеще

За в бъдеще, бих желал гумите ми да…

  1. бъдат по-безопасни 44% (всички държави)

Германия 34%, Италия 51%, Франция 30%, Чехия 50%, Полша 56%

  1. използват сензорна технология, за да се адаптират към различни условия 34% (всички държави)

Германия 30%, Италия 40%, Франция 35%, Чехия 28%, Полша 35%

  1. елиминират нуждата от сезонна смяна 33% (всички държави)

Германия 35%, Италия 30%, Франция 40%, Чехия 28%, Полша 34%

  1. се износват по-бавно отколкото в момента 25% (всички държави)

Германия 27%, Италия 19%, Франция 21%, Чехия 33%, Полша 25%

  1. търкалят се леко, спестяват гориво, и следователно удължават пробега на електрическия ми автомобил 23% (всички държави)

Германия 28%, Италия 23%, Франция 19%, Чехия 24%, Полша 21%

  1. са непробиваеми и се поправят сами 22% (всички държави)

Германия 19%, Италия 20%, Франция 17%, Чехия 25%, Полша 31%

Данните са базирани на отговорите на 4,100 души участвали в проучване на Nokian Tyres проведено между декември 2018 и януари 2019. Проучването се е провело онлайн от yougov, маркетингова компания за изследвания на пазара.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Memo
Memo

Смях–шофьорите били искали…..–-Може някой некадърник да иска/да се вози в метро по добре/…А и това ще ускъпи гумите поне по 5….

Destroy the Left!
Destroy the Left!

Мене не ме интересува дали на някои трол ще му се „ускъпят“ гумите, защото първото нещо, което бай М. трябва да направи е да се върне в училище и да си научи уроците, прощавай, „Ороците“.

Кольо
Кольо

Най-тъпото съставно в автомобилите на бъдещето – пътниците.

Destroy the Left!
Destroy the Left!

Най-тъпото нещо в БГ интернета – руските тролове, платени от Кремъл, чиято цел е да покажат колко не ни е нужно технологично развитие, което те нямат.

тор
тор

колко много глупости в една статия…… шофер съм и искам от гумите ми да готвят мосака за вечеря…. и да мога да ги ползвам като кондом….

Destroy the Left!
Destroy the Left!

Кой е казал, че ще останеш шофьор?

biykondenzatorapoglavata
biykondenzatorapoglavata

Какво е важно за една гума – максимална сигурност за сезонните условия, съхранение на показателите при износване и достатъчен пробег. Всичко останало ми звучи несериозно.