12.1 C
София

Електрическите силови агрегати ще нарушат правилата на автомобилната индустрия

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Големите автомобилни производители традиционно разчитаха на разработените от самите тях двигатели с вътрешно горене или ги доставяха от специализирани доставчици, но настъпилата ера на електромобилите наруши вертикалната структура на този бизнес. На пазара започнаха да се появяват нови имена, свързани с производството и доставката на електродвигатели за задвижване на електрическите автомобили. Бързото разрастване на пазара на тези силови агрегати доведе до бързия ръст но редица сравнително млади компании.

Изданието Nikkei Asian Review съобщи, че към днешен ден четири големи производителя на акумулаторни батерии контролират 75% от пазара на тези захранващи елементи, като делът на китайската CATL възлиза на почти 30% от световния пазар. Само преди няколко години тази компания бе малък регионален играч, почти неизвестен извън пределите на Китай. Акумулаторните блокове формират от 30 до 50% от цената на електромобила и са съществена част от неговото тегло. В резултат от това този компонент има огромно значение за автомобилните производители.

От друга страна, японското издание е на мнение, че при започналият вече процес на електрификация на транспорта все по-често ще се използват най-различни задвижващи електродвигатели на външни производители. Темповете на експанзия на електромобилите, продиктувани от законодателните инициативи в САЩ и Европа са достатъчно високи и няма време за разработването на собствени електродвигатели и инвертори. Ето защо повечето производители на електромобили предпочитат съвместната работа с новите за тях производители на силови агрегати от подобен род. Така например, Hyundai Motor ще използва компактните силови агрегати, включващи електродвигател и инвертор, на компанията BorgWarner, което трябва да стане през 2023 година.

В структурата на съвременния електромобил силовите агрегати от този род определят около 10% от неговата цена.

Абонирай се
Извести ме за
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини