Електрическият Mercedes-Benz Gelandewagen демонстрира способността си да завива на място

6
1185

Използването на електрическо задвижване за завъртане на колелата открива нови възможности пред производителите на автомобили. Някои се опитват да внедрят управление на задната ос при големите SUV автомобили, за да улеснят маневрирането, а други се стремят да се възползват от възможността за независимо подаване на сцепление към всяко от колелата. В последния случай автомобилът може да се завърти на място, а Mercedes-Benz прилага такава функция за своя електрически SUV EQG.

Последният е идеологическият наследник на легендарния Gelandewagen и се очаква да види бял свят през 2024 г., като ще използва ново поколение батерии, базирани на аноди Sila. Тази седмица германският автомобилен производител демонстрира способността на прототипа Mercedes-Benz EQG да извършва така наречения „завой като танк“ – автомобилът просто се завърта на едно място, ако структурата на пътната настилка е благоприятна за това. В този случай видеото е заснето, когато SUV-ът прави обратен завой на пясъка.

Спомнете си, че този тип маневра предполага способността на колелата от всяка страна да се въртят в противоположни посоки. Компанията Rivian също обяви такава функция за своите пикапи и SUV автомобили, а вероятно и Lordstown Motors ще предложи такава функция, тъй като техните тягови двигатели ще бъдат буквално вградени във всяко от четирите колела. Така можем да очакваме, че Mercedes-Benz EQG също ще има електрически двигател на всяко колело, макар и с различна конструкция от тази на Lordstown Motors.

GM и Tesla все още изповядват друг подход за увеличаване на маневреността на електрическите SUV, позволяващ завъртане на колелата на задния мост по отношение на праволинейното положение, но ако компанията на Илон Мъск реши да пусне Cybertruck с четири електрически мотора, този пикап също ще може да „завива“. Управлението на задния мост обаче дава възможност за друга маневра – движение по диагонал, което също е предимство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари