След няколко дни ще видим модел на колата с двойно предназначение Aska. Тя ще може да се движи по земя, но и да прелита над трафика. Стартъп компанията NFT работи над дизайна ѝ от две години. Ще го представи на конференция в Израел в понеделник, предават от CNET.

Не е ли това поредната налудничава идея? Не е.

Плановете на компанията са да направи първите си тестове през 2020 и да излезе на пазара през 2025. Aska на японски значи летяща птица. Размерът и ще е като на голям SUV автомобил. Ще може да вози трима пътници, съобщава изпълнителният директор Maki Kaplinsky.

За да литне превозното средство, шофьорът има нужда от пространство с размера на няколко паркинг места. Там ще се разперят крилата, колата ще се отлепи от земята и ще може да премине разстояние до 150 мили.

Със сигурност производството на летящ автомобил е предизвикателство. Минаха близо 80 години от както Хенри Форд написа:

„Помнете ми думата. Комбинацията от самолет и кола идва.“

Благодарение на развитието на дроновете и навигацията, заедно с увеличението на задръстванията, хората отварят кръгозора си.

„С увеличаващата се популярност на безпилотните въздушни превозни средства, както и олекотяването на регулацията в подкрепа на комерсиалното им използване, дроновете за пътници и летящите коли са по-близко до реалността“, пише консултантската фирма Deloitte през 2018 година.

NFT, съкратено от Next Future Transportation, очаква Aska да струва около 200 хиляди долара в началото. С оптимизация на производствения процес и при повече търсене, цената може да се свали до около 50 хиляди. Компанията очаква тази летяща кола да се използва в бизнесите за наемане на коли и превози. Хората ще могат да се възползват на цената на месечната поддръжка на автомобила си.

Как ще се задвижва това птиче?

Хубавото е, че колата няма да има нужда от писта. Перките, затворени в крилата и преминаващи през тялото на самото превозно средство, ще задвижат Aska вертикално. След излитане, перки, насочени назад, ще тласкат машината напред, така че крилата да издигнат колата до нужната височина за безопасно движение.

Използването на крила, а не само на ротори като при дроновете, носи предимства, отбелязва съпругът на Maki, Guy Kaplinsky. Това ще позволи по-гладко кацане и ще подобри поведението на машината при спешен случай заради механичен проблем.

Електрическите мотори ще са на батерии, но са в комбинация с конвенционален двигател, за да се покриват и по-дълги разстояния. Максималната дистанция за едно прелитане е 350 мили, но ако е със само един пътник на борда. Летенето ще е безпилотно. NFT, която разработва продукта си в Израел, иска шофьорът да посочи дестинация и колата сама да стигне до там. Очаква се и партньорство с автомобилна компания от технологичния бранш, за да се въведе и самоуправление на земята.

Много предизвикателства

Бариерите пред тази компания и всяка друга, която иска да превърне толкова грандиозна идея в реалност, са много. Трябва да се погрижат за безопасността на пътниците, за безопасността на всичко под летящата кола, да получат сертификация от правителствата, да се справят с въздушния трафик, да не доведат до шумово замърсяване, и най-вече да убедят хората да повярват в идеята.

Дроновете са пионер в решаването на много от тези проблеми. Новите дронове за доставка на Amazon помогнаха на компанията да получи разрешение да оперира като авиокомпания – от Федералната авиационна администрация. Същото се случи по-рано през тази година и с проекта на Google – Project Wing.

Все още дроновете не докарват кашони в задния ни двор, но това е първата крачка към развитието на новото поколение автономни въздушни технологии. Регулаторите също ще натрупат много опит как да управляват всичко това по безопасен начин.

Ако NFT или някой друг конкурент успее в начинанието, летящите коли ще променят живота на хората, особено в градската среда. NFT вярва, че може да намали времето за пътуване до работното място наполовина. Дистанцията на летене ще може да позволи и преместване към покрайнините на градовете, където е по-спокойно.

За щастие конкуренцията е голяма

Това значи, че идеята не е толкова откачена. NFT не са сами. Съоснователят на Google Larry Page финансира проекта Kitty Hawk. Той е воден от пионера в самоуправлението на коли Sebastian Thrung. Китай също има представител в лицето на Ehang. Имаме и компанията Terrafugia, която иска да започне продажби още през 2019. Словашката компания AeroMobil цели същото като NFT – да има хибридна кола.

Интерес проявяват гигантите Боинг и Еърбъс. Вторите имат проект на име Vahana, в партньорство с Audi. Боинг пък ще направи първи полет с летящото си такси тази година. От производителя на хеликоптери Bell имаме концепция на име Nexus.

На CES видяхме малко по-различен подход. Няколко летящи коли, които всъщност приличат на нещо между дрон и хеликоптер.

Компанията Uber, която вече активно работи по Uber Copter, се надява да пусне своята UberAir услуга през 2023 година.

От NFT не се притесняват от факта, че техни конкуренти се готвят да покорят небето по-скоро. Те вече имат опит да се справят с новите тенденции в технологията  от предишните си компании. Първата е била в отбранителната индустрия, а втората е IoT производителят GE Digital.

„Това е нашият трети стартъп. Моята цел е да предвиждам бъдещето.“, завършва Guy Kaplinsky.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Jonny English
Jonny English

Хубаво е да има и такива коли, но няма бъдеще от страна на масова употреба;

поредният измислен стартъп
поредният измислен стартъп

Ще подрънкат малко глупости, за да привлекат внимание, ще излязат на борсата, ще „усвоят“ няколко милиона и след това ще се покрият. А „инвеститорите“, т.е. балъците а много пари и малко мозък, ще пият една студена вода.

Емил
Емил

Ако/когато има летящи коли в бъдещето те трябва да са изцяло компютърно управлявани, защото въздушният контрол не е шега работа. Не смятам, че летящите коли ще могат да бъдат с крила, защото така се усложнява физиката и управлението е много по-сложно от това на дроновете. Вярно е че крилата имат редица предимства като възможността за планиране, но точно тези им предимства са и недостатък, защото заради инерцията им стават доста по-трудно управляеми. Вероятно крила и някаква комбинация от двигатели с променлива посока на тяга биха били най-добрият вариант.