Защо дизайнът на Tesla Cybertruck всъщност е гениален?

19
6002

Повярвайте ми, със сигурност не сте единствения, който гледа Tesla Cybertruck и се чуди как и защо това возило изглежда така. Макар и с лек гаф (счупването на стъклото), презентирането на Cybetruck все пак беше доста интересно и даде отговори на много въпроси. Но не видяхме обяснение защо по дяволите този камион изглежда така… Е, сега изглежда, че зад това стои доста разумна (за инженерите) причина, която разкрива анализът на Санди Мунро.

Мунро е човекът, за когото автомобилните любители по цял свят се сещат, когато трябва да разгадаят някога мистерия в света на автомобилната техника. Със своя богат опит в превозните средства, множество разработки в сферата на намаляването на разходите на МПС-тата и незадоволимо любопитство, той отново и тук и отговаря и на този въпрос. Мунро се появи на събитието Autoline After Hours провело се този четвъртък, за да разбули тайната на Cybertruck.

В началото, може да ви изглежда, че този автомобил просто си е ексцентричен – точно като собственика на компанията му производител. Но Санди Мунро има свое добре обосновано предположение, което си заслужава да чуем.

Разбира се, този анализатор нито е видял камиона на живо, нито е запознат с маркетинговите планове и политики на Tesla или нещо подобно. Той просто е човек, който има умението да гледа отвъд фасадата на автомобилите и успява да улови една фино замислена стратегия, която Tesla изглежда е вплела в този странен електрически пикап.

И така, Мунро прави сравнение между Cybertruck и традиционния пикап F-150, освен всички прилики които намира, разглежда и двата камиона при производство в обем от 50 000 броя годишно. Тайната на Tesla в това изпълнение е фактът, че изглежда екзоскелетът на камиона освен като такъв, служи и като каросерия. По този начин цялата необходима издържливост и здравина, от която се нуждае пикапът е лесно постижима, като единствено конструкцията се нуждае от заваряване и монтаж без излишно хабене на повече ресурси. Според Мунро всичко тук опира до намаляването на производствените разходи. Фактът, че няма боядисване, а просто обикновена неръждаема стомана, отново са показател за огромна икономия при производството на Cybertruck.

В сравнение със стандартните пикапи, които винаги са боядисани, разходите на Tesla за производството на този електрически пикап са значително по-ниски. Според анализът на Мунро това превозно средство има себестойност на производството за 50 000-те броя, общо 30 милиона долара. Това е направо невероятно поевтиняване, в сравнение с F-150, при който за 50 000 единици годишно отиват повече от 210 милиона долара.

Разбира се, никой друг автомобилен играч никога не би се заел с продажбата на пикап в ограничения „тираж“ от 50 000 броя на година, така че икономията в мащаба тук е истинския фактор. Когато говорим за сравнение с F-150, трябва да споменем, че от него се продават по над 700 000 броя на година. Но за компании като Tesla, този сценарий определено има смисъл.

Ако проявявате интерес и искате да разберете повече от анализа, може да изгледате репортажа с анализа на Санди Мунро, в който той обяснява защо според него се случи скандалното разбиване на стъклото на пикапа при теста за издържливост по време на презентацията.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Безиме
Безиме

Разделът на Илон Мъск

gegegege
gegegege

Светът се движи напред въпреки вас!

115
115

Че тя неръждаемата стомана е много по-скъпа от боядисана ламарина, бе аланкоолу

U4en
U4en

тая словесна диария е писана за аудитория тип „епъл фенбой“. моля не прилагайте никаква логика – защото ще останете разочаровани.

👌
👌

За какво ти е $50,000 cyberT като за $50,000 можеш да си купиш
мини ⚡🚒 на панасоник и като пуснеш сирената всички 👀🏃.

pix3l
pix3l

Това нещо може спокойно да оглави класацията за най-грозен автомобил, дори да сложат Fiat Multipla до него…

Запознат
Запознат

Този трък вече оглави класацията за най-грозен автомобил

Dvb
Dvb

Дизайнът е мега як и сега ще почне едно копиране от други производители, а на бг ганьовците с бавно мислене им се струва грозен 🤣

Гого
Гого

Малко са позакъснели – тези форми бяха на мода началото на 80-те години на миналия век в научнофантастичните апокалиптични филми. И тогава им бях фен, но сега не съм.

zle
zle

На 4-тия абзац как да го разбираме? Не го е видял на живо, ама вече знае кое как… Дори и да е „окото скенер“ ще трябва да го види с очите си, за да сканира, да анализира и оцени конструкцията. Чак полсе да си вади изводи как е постигната в производството. Аз имам предложение за по-читава статия – за миризмата на Ръбача и как това подобрява сигурността и намалява цената на производството.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Хахаха гениален? Напръйти класация за най-грознити нищя за 2019 и Тислата ший пред отварачката на Хапълката. Забравили сте да сложите платено.