Иванка Чолакова: „Идеалният автомобил“ е умен, самостоятелен, безопасен и не задължително твой

Ако следите Kaldata редовно, със сигурност сте забелязали, че през последните две години обръщаме все по-голямо внимание на автомобилната индустрия. От нещо чисто аналогово, през 21-и век технологиите и електрониката в нея взеха превес, така че какво по-естествено от това новите автомобили и всичко свързано с тях да намерят място в най-големия български технологичен сайт. А още по-интересно е, че в не малка част от нововъведенията в съвременните автомобилни технологии има и българска следа. За всичко това днес говорим с Иванка Чолакова, която ръководи софтуерен отдел в Бош Инженеринг Център София. Тя е има над 15 години опит в софтуерната индустрия, 14 от които в разработването на софтуерни проекти за автомобилната индустрия. Тя е специалист в изграждането на екипи и предоставянето на комплексни решения. Била е част от автомобилни гиганти, като Continental, Johnson Controls Bulgaria и Visteon

10
4026

Ива, в момента ръководиш един от софтуерните отдели в компанията. Както сама спомена в предварителния ни разговор момичетата не си играят толкова често с колички. Какво те свърза с технологиите?

Като дете проявявах интерес и талант в математиката и физиката. Но изборът на IT и технологиите дойде в по-късна възраст – около 18 г., и беше осъзнат. Преди това завърших техникум по икономика. Родителите ми ме насочиха към счетоводството, като добра “женска професия” – с възможност за сигурна работа след завършване на средното образование. Последното беше необходимо и практично мислене в годините на прехода, хиперинфлацията, тежката безработица и несигурността в страната в периода 1995-1997. Имах страхотни ученически години, но това което учех не ми беше интересно и не намирах предизвикателство в него. Просто икономиката не беше моето.

Замислих се кое е важно за мен ако трябва да направя съществен избор. Важното се оказа страстта да се сблъсквам с нови и интересни проблеми, да ми е трудно :), но и същевременно да ми доставя удоволствие. Така изборът на математика и оттам IT професията дойде съвсем естествено. Дори и сега, когато съм изправена пред някакво предизвикателство, избирам винаги това, което изглежда трудно и ме изважда от зоната на комфорт. То е сигурен знак, че точно там е пътя, по който може да се самоусъвършенстваш и развиваш.

Как стигна дотук?

Кариерата ми в ИТ сектора стартира през далечната 2005 година – веднага след като завърших Факултет по математика и информатика, специалност Информатика към Софийски Университет. Година по-късно се присъединих към екипа на първата в България компания, разработваща софтуер за автомобили – на позиция Младши програмист. Това съвпадна с друго важно решение в живота ми – само месец по-рано се омъжих. И така професионалното ми развитие стартира ръка за ръка с изграждането на семейство.

И, естествено, двете си оказаха взаимно влияние. Раждането на двамата ми сина, оставането ми вкъщи през двете майчинства и съвместяването на работа и личният живот наложиха по-плавно темпо върху моята кариера. Тогава го усещах като боксуване на едно място, но от позицията на времето си давам сметка, че това всъщност е изиграло положителна роля в развитието ми. Защото имах възможност съм част от много различни автомобилни проекти, каквито са система за менажиране на батерия за хибриден автомобил, аналогови и дигитални клъстери, мултимедия системи. Заемах различни инженерни роли и отговорности в тези проекти – програмист, integrator (интегратор), safety engineer (инженер безопасност), мениджър екип и т.н. Това в момента ми помага изключително много, защото натрупах различни познания в домейна.

По какви проекти работите с екипа ти и какво е значението им в общата картина на автомобилната индустрия?

Представете си, че попадате в следната ситуация: Движите се по магистралата със 120км/ч, предприемате изпреварване и в този момент се случи проблем в електрическите системи на колата – късо съединение, например? Възможно е да бъдат засегнати волана, спирачките или друга функция на автомобила и това да доведе до загуба на контрол, риск за пътниците и дори фатален инцидент. Това, което екипът ни в момента разработва, е решение, което ще даде възможност за превенция точно в такива ситуации.

В един идеално работещ автомобил, съществуването на тези функционалности ще остане напълно незабелязано за шофьора и пътниците. И това е добре. Но ние осигуряваме тази допълнителна защита, така че шофьорът на съвременния автомобил да се чувства още по-сигурен и защитен.

Как изглежда „идеалният автомобил през твоя поглед? Какво ни дели от него?

„Идеалният автомобил“ е умен, самостоятелен, безопасен и не задължително твой. В тази посока ни водят новите тенденции в индустрията – autonomous driving, connected cars, and ride-sharing, robo-taxis. Това, което ни дели от него е достигането на пълната автономност при автомобилите.

Пътят дотам в нашата индустрия е сложен и логически е разделен на 5 нива:

Ниво 0 е стандартната кола, която всеки от нас е използвал в ежедневието си.

Ниво 1 – 2: това са автомобили, имащи функции за подпомагане на шофьора – като асистент за поддържане на избраната лента, система за наблюдение на мъртвата зона, park assist function (функция за асистиране при паркиране).

При ниво 3: автомобилът може да се управлява сам, но вниманието на водача е критично. Само част от критичните функции на колата могат да бъдат оставени под управлението на технологиите (като спирачките).

Ниво 4: автомобилът  се управлява, ускорява и спира сам. Той също наблюдава пътните условия и реагира на препятствия, завива и сменя лентите. Това обаче може да се активира само когато условията на пътя са идеални.

Финалният етап – на ниво 5: автомобилът се управлява без никакво човешко взаимодействие. Водачът е просто пътник.

В момента индустрията е достигнала ниво 3. Някои компании вече разработват системи за автомобили ниво 4, сред тях е и Бош. До постигането на пълна автономност обаче има още комплексни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени – като обработването на огромно количество данни в реално време, сигурност и точност на алгоритмите, кибер сигурността на автомобила и др.

А какъв е идеалният служител, който ще работи за създаването на идеалния автомобил? Какво търсиш у един кандидат и какво си готова да инвестираш?

Добра работна етика, силна мотивация, талант, трудолюбивост и открит подход към проблемите – това за мен са най-ценните качества у един кандидат. Смятам, че те са ключови при изграждането на силен екип от професионалисти. Всички останали условия, като технически умения, езици за програмиране и т.н. могат да бъдат намерени в активните обяви на компанията. Опитът в автомобилната индустрия е плюс, но не винаги е задължителен критерий.

Най-важно за нас са хората, техният потенциал и талант

Вярваме в тях и когато доверието е взаимно – нещата се получават. Стремим се да им помагаме да се развиват и ги подкрепяме. Именно заради това в Бош Инженеринг Център София разработваме програма за професионално развитие на служителите и индивидуални програми за обучение спрямо конкретните им нужди. Активно търсим и обратна връзка от екипите за нужната експертиза в проектите и се стремим на тази база да разширяваме портфолиото от обучения. И най-важното – не се страхуваме да експериментираме – заедно, като екип и не спираме да учим, защото това е верният път.

Ще дам един пример какво правим когато мисията изглежда на пръв поглед невъзможна. В началото на 2019 имахме възможността да се включим в много иновативен и интересен проект, който изискваше специфична експертиза (Matlab, Simulink, TargetLink). Такава обаче в онзи момент липсваше в екипа ни. Затова пък екипът беше изграден от амбициозни и талантлив инженери, които страшно много се запалиха по идеята.

Какво се случи? Решихме, че ще се справим на всяка цена. В рамките на два месеца организирахме всички необходими обучения, а само няколко месеца по-късно направихме първа доставка на софтуер към клиента, която беше успешна. В момента екипът ни е включен и в разработване на платформа, research на нови инженерни функции и др. Миналата седмица подготвихме кандидатура и за патент.

Какви са предизвикателствата в управлението и работата с толкова много различни хора, които са професионалисти в своята област? Кое е най-важно за развитието на екипа и как успявате да намирате баланса?

 Имам щастието да работя с много талантливи инженери, със силна индивидуалност и ярки идеи.
Понякога е предизвикателство тези ярки индивидуалности да бъдат обединени и да застанат зад едно общо решение.
Ключът тук е да познаваме хората, с които работим, да приемаме и оценяваме различията си, да имаме изградена култура на комуникация – да се изслушваме. Важно е всеки от нас да има усещане за своята значима роля в екипа.
Намирането на баланса само по себе си е предизвикателство. Опитвам се да го достигна чрез активна и постоянна обратна връзка. Стремя се тя да бъде естествена и неделима част от нашето ежедневие и вярвам, че да си казваме нещата каквито са е основен фактор към изграждане и усъвършенстване.

А как успяваш да балансираш между работа и личен живот?

При мен намирането на баланса между личен и служебен живот беше и все още е дълъг урок.

След като момчетата ми поотраснаха, усетих, че имам нужда от професионално предизвикателство. Поех предизвикателен проект на взискателен клиент с още по-предизвикателен краен срок и екип, който тепърва се изгражда.

Така стартира един период в живота ми от около година и половина, в който сънят се превърна в лукс. Работният ми ден стартираше в 5 сутринта, в 7 приготвях децата за училище и градина, в 9 продължавах деня от офиса до късна вечер, а след късна вечеря отново продължавах работа от вкъщи. Семейството ми и най-вече съпругът ми, бяха безкрайно търпеливи и толерантни в този период. Помагаха ми с абсолютно всичко възможно.

Осъзнаването, че е нужна промяна и баланс дойде от само себе си след серия от случки и знаци. Най-силно отрезвяващо ми подейства когато закъснях за събитие в детската градина заради среща с клиент и заварих сина ми разтроен да ме чака… Вече не мога да си спомня каква беше причината за срещата, но и до сега помня лицето на сина си.

В момента се опитвам да си наложа 3 прости „правила“:

Слагам граница на часовете, в които съм онлайн или в офиса – късни срещи, мейли по всяко време и т.н. – това са неща, които избягвам. В момента тази дисциплина е още по-важна, защото заради  Covid-19 много хора работят от вкъщи и на практика не си тръгват от офиса.

Интеграция между личен и професионален живот – това означава, че когато съм на работа, може да ми се наложи да свърша както професионални, така и лични задължения като личен телефонен разговор, например. И обратното – когато съм вкъщи, понякога може да се наложи да поработя.

Естествено, за това е нужен добър план и приоритизация, но от друга страна ми дава усещането че имам повече време, в което мога да бъда ефективна и продуктивна.

Качествено време за семейството и почивка. Това е най-важното – когато сме заедно да е на 100%.

Твоето хоби… какво правиш през свободното си време и свързано ли е с автомобили?

Свободното ми време е изцяло за семейството и приятелите. Изключително много ме зарежда , когато денят е отминал в интересни игри на забавни места с децата, а вечерите прекарвам с приятели и вкусна храна.

Признавам си обаче, че за мен е истинско удоволствие да шофирам и обичам да го правя дори и без конкретна посока или цел.

Наскоро получи награда в категория Women in Tech. Каква е ролята на жените в тази индустрия?

Смятам, че жените могат и трябва да имат ключова роля в софтуерната автомобилна индустрия по много причини. И мога да го кажа от опит. Когато за първи път започнах работа като програмист в тази индустрия преди 14 години, бях първата жена в отдел от 40 служители, единствена жена на етажа в офис пространството. Това беше изключително труден старт – предизвикателство беше да се впиша в екипа, да се докажа и да натрупам самочувствие. Няма да крия, че съм обмисляла да се откажа и то не защото не се справях, а защото не усещах средата „дружелюбна“ и отворена.

Днес, ситуацията е значително по-различна

В България, в нашият сектор ~20% от служителите на компаниите са жени. А процентът дами в целия ИТ сектор в България е около ~44%. Това е най-високият дял за Европейският съюз. Твърдо вярвам, че промяната се дължи и на положителните примери, които младите момичета и жени могат да видят в лицето на тези от нас вече минали по този път. Така, по естествен начин те придобиват увереност, че могат да се развиват в сфери като наука, инженерството и математика.

Друга важна роля на жените в индустрията е приносът им към създаване на разнообразната работна среда. Защо това е важно? Защото създава възможност за по-бързо намиране на различни и ефективни решения, изграждането на по-качествени продукти и адресирането на по-широк спектър от проблеми на нашите клиенти. Различни проучвания показват, че колко повече жени заемат лидерски позиции в една фирми, толкова по-високи бизнес резултати имат, в сравнение с тези, в които това липсва.

От този момент за мен стана лична кауза да бъда пример, че ние жените можем да имаме ключова роля в развиването на автомобилните технологии. Нещо повече вярвам, че една консервативна индустрия като автомобилната има нужда от полъх свежи идеи и нов подход, които ние жените можем да донесем. Така че наградата е и признание, и поредното доказателство за това.

Кой проект смяташ, че има най-силно отражение в развитието на високо технологичната сфера?

Бош Инженеринг Център София е средоточен върху стратегическите и иновативни решения в автомобилните продукти, които ще стават все по-важни за съвременните автомобили – автономно шофиране, електрификация и свързани решения за автомобилите. Например, проекти като умно управление на захранващите вериги и предпазителите в колата, системи за наблюдение на пътниците в автономни и полуавтономни превозни средства, системи за подпомагане на водача. Някои от тях са напълно нови решения за пазара, изцяло по разработка и патент на Бош.
Всички проекти имат своята роля и запазено място в бъдещия съвременен автомобил. Но най-вълнуващото е, че ние – сме част от тази промяна, част от процеса на създаване на автомобила на бъдещето.

Как виждате дългосрочната роля на Bosch в по-нататъшното развитие на българската високотехнологична екосистема?

Нашата амбиция е Инженеринговият ни Център да се превърне в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили. Смятам, че това е възможно, защото в България има изключително добри инженери. Екипите в София работят по тези проекти в тясно сътрудничество с колегите от други локации, като Германия, Унгария, Съедините Щати и др. Има и проекти, които се разработват изцяло в София и няма да преувелича ако кажа, че при нас работят едни от най-добрите специалисти в нашата сфера не само в Европа, но и в световен мащаб.

Разбира се, ние добре разбираме, че това амбициозно начинание изисква дългосрочна инвестиция и в създаването и привличането на кадри. От тази година Бош Инженеринг Център София стартира стажантски програми с цел привличане на млади таланти, включихме се и в програмата за дуално обучение на средните училища. Основната ни цел е да запалим искрата в младежите да искат да бъдат част от тази промяна.

3.3 11 гласа
Оценете статията
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари