Новата S-класа на Mercedes-Benz е технологичен шедьовър

26
15806

След като преди близо 70 години Mercedes-Benz полага основите на моделната серия на S-класата с 220, през 2020 компанията представя най-новата седма версия. Новото поколение се отличава много от всичко до сега. То е и най-добър отговор на въпроса защо в Kaldata започнахме да отделяме все по-голямо внимание на автомобилите.

Именно технологичните иновации са сериозната промяна в съвременната S-класа, като наред с подобренията при двигателите, скоростните кутии и ходовата част, технологиите в модела са едно от най-големите му предимства и характерни черти. Сред впечатляващите неща, освен автономността на автомобила, е използването на технологии като добавена реалност, пълното свързване с мрежата и „общуването“ с информация в облака и използването на машинно обучение.

Иновации, които се фокусират върху хората – така от компанията определят новия и най-луксозен модел, който започва да се предлага на пазара

Ще ни е доста трудно да ги съберем в един материал, така че със сигурност очаквайте още „включвания“, а около новото поколение S-класа със сигурност тепърва ще се говори, най-малкото защото от Mercedes са ни оставили много изненади и за 2021 година като още по-автономно шофиране и хибриден модел (който имахме възможност да изпробваме още сега).

Прескачаме подробностите около двигателите (информация за които можете да намерите в края на материала) и това колко мощен и стабилен е автомобилът – надали има съмнения по въпроса. Ходовата част е усъвършенствана като задните гуми завиват едновременно с предните, за да осигурят по-плавно преминаване от лента в лента при висока скорост (с 4 градуса), както и да осигурят по-лесното управление при ниска скорост. Диаметърът на завиване на автомобила е редуциран до 2 метра при управлението на задния мост, а максималният ъгъл на завиване е 10°.

Истинско впечатление обаче прави интериорът на модела

Там можем да намерим второто усъвършенствано поколение MBUX (Mercedes-Benz User Experience), което дебютира в новата S-класа. Интересна подробност за него е, че то е разработка на българския отдел на компанията Visteon. Изчислителната мощност на MBUX е увеличена с 50% в сравнение със системата в предишния модел За него вече имахме отделен материал, но беше още по-интересно да видим нещата на живо.

Във всички модификации, които пробвахме, впечатление веднага правят наличните в автомобила до 5 екрана, основните от които са с OLED технология. MBUX разпознава и предвижда желанията на пътуващите в автомобила благодарение на вградените в контролните панели камери. Системата интерпретира посоката на главата, движенията на ръцете и езика на тялото и отговаря със съответните функции на превозното средство.

Например, ако водачът погледне през рамо към задния прозорец, интериорният асистент автоматично отваря слънчевия люк. Следенето на очите работи и когато искате да настроите някое от страничните огледала. Достатъчно е да погледнете към него, за да можете да го завъртите в подходяща посока

Ако сте на задната седалка и някой шофира, имате възможност да използвате множество приложения, да сърфирате в интернет, да използвате вграден офис пакет, с който да преглеждате презентациите си

Можете да слушате аудио книги, да гледате телевизия и филми разбира се. Дисплеите на задните седалки позволяват на практика неограничените функции на един от персонален компютър, както и възможност за достъп до повечето инструменти, които използва шофьора.

Според предварителната информация, с която разполагахме, дизайнерите на Mercedes-Benz проектират новата S-класа с фокус върху пътуващите на втория ред. Това разбира е така, но на предните седалки според мен интересните неща са дори повече.

Триизмерно табло и добавена реалност

В момента, в който седнете на шофьорското място, веднага ви прави впечатление триизмерният екран. Той е със съвсем приятен 3D ефект, създаващ обем на всичко пред вас, включително и на картата с навигация.

Лесно се изключва, но ако свикне човек с него – определено липсва след това. Иновацията тук е и в това, че не е необходима никаква настройка – колата сама следи очите и лицето ви като цяло, така че до вас идва най-точната информация и няма никакви разминавания в ъглите. Това, в комбинация с добавената реалност, използвана от Mercedes, прави нещата наистина впечатляващи и ви потапя в света на дигиталното.

Същото се отнася и за head-up екрана, който се прожектира директно на стъклото

През него (директно върху пътя) получавате повечето от важните неща, които биха ви интересували, а размерът му е огромен. Той отново следи очите ви, така че винаги ще го виждате по най-точния начин и няма нужда от никаква допълнителна настройка. Изображението на него се появява на практика на разстояние от 10 метра. Тази област на дисплея съответства на монитор с диагонал 77 инча. AR-HUD (както официално се нарича) осигурява голяма част от съдържанието с добавена реалност при системите за шофиране и навигация. За водача то се слива с околната среда пред превозното средство и допринася за допълнително намаляване на разсейването.

Изключително добре това са усеща при навигация

Няма никакви въпросителни в това накъде трябва да тръгнете. Благодарение на добавената реалност върху самото платно се поставят стрелки, знаци, а пътят ви се осветява в правилната посока. Дори първоначално е малко стряскащо. Нямах възможност сам да заснема това, което се вижда на head-up екрана, но то дефакто е същото като това, което съм снимал – на основния екран. Само че доста по-реално и пред вас.

Модулът за формиране на изображения (DMD, цифрово огледало устройство от Texas Instruments) се състои от матрица с висока разделителна способност от 1,3 мил. огледала и високоефективен източник на светлина. Технологията се прилага при прожекторите в кината. В S-класата Mercedes-Benz я използва за първи път с цел генериране на изображенията на head-up дисплея.

 Нещо, което се вижда още в началото, е и възможността в автомобила да се задават различни профили. Така например, ако го споделяте с някой, или ако го наемате под наем можете да направите всички необходими за вас настройки, които попадат в отделен профил. Той се отключва, както и ПИН до сега, така и с разпознаване на пръстови отпечатъци, тъй като автомобилът има сензор за това.

 Свързаност

През цялото време колата е свързана. Благодарение на вградената сим карта получавате в реално време информация за пътната обстановка, а навигацията предоставя невероятно количество информация, включително за забележителност на близо, театри, кина, магазини. През цялото време колата е във връзка със заобикалящата я среда и получава подробности за случващото се около нея и чрез облачни технологии. А още по-интересно е когато всичко това го получавате и под формата на добавена реалност.

Същевременно повече от 50 електронни компонента в новата S-класа могат да бъдат актуализирани по безжичен път (over-the-air). Това включва цялата инфотейнмънт система MBUX, дисплея на водача, системите за подпомагане на шофирането и системите за осветяване MULTIBEAM LED и DIGITAL LIGHT.

 Автономност

Всички сензори и свързаност на практика позволяват новата S-класа да е и автономна до почти краен (разрешен от закона в Европа) предел. С натискането на едно единствено копче и задаването на съответната скорост автомобилът започва да следи сам трафика, да намалява автоматично на кръстовища и кръгови движения, или когато ви предстои да навлезете в населено място.

Особено приятно е когато на междуградски път да речем му зададете 100 км/ч, които са максимално допустимата скорост в Германия, той сам да започне да намалява преди завои, позволявайки ви да ги вземете с разумна скорост. Информация за това се получава от картата, като същевременно се проверява от редица сензори. Същото е и със знаците. Достатъчно е да зададете, че искате да карате с максимално разрешената скорост, за да може автомобилът сам да следи ограниченията и да коригира скоростта в една или друга посока.

И още нещо впечатляващо

Автомобилът разпознава сам условията и ако да речем имате знак за ограничение при дъжд, но не вали  той ще го игнорира. Както и обратното – ако вали ще го вземе предвид и ще намали скоростта. Дори знаците, които са с променливо действие по време се разпознават от автомобила и се възприемат адекватно, както имахме възможност да се уверим. Той следи сам околните превозни средства и чрез индикация от светлина под тях показва по-добре какво се случва в момента. Аналогията с компютърна игра е неизбежна. А дисплеят изглежда доста по-добре от това на снимките. Просто изобразеното на него е оптимизирано за очите ви, а не за камера, която стои до главата ви.

Единственото, което се изисква от вас, е просто да внимавате и да следите действията, за да не ви е твърде скучно. Очаква се от втората половина на 2021 г. S-класата да направи следващата крачка към автономното шофиране. Автоматичният режим DRIVE PILOT ще позволи автомобилът да се самоуправлява в ситуации, в които натовареността на трафика е висока или на подходящи участъци от магистрали в Германия.

 Релакс

И когато оставите повечето неща в „ръцете“ на автомобила си, за вас остава да се наслаждавате на всичко останало. Един от споровете тук е дали човек така не става излишен, не се ли губи удоволствието от шофирането.

Истината обаче е, че се случва тъкмо обратното

Естествено можете да изключите всички неща и да се насладите на своето собствено каране. Ако сте на дълъг път, в задръстване на натоварена магистрала, където скоростите варират от 60 до 260, то наличните в автомобила технологии са отлично решение.

Същото се отнася и за частния случай, в който бях и аз. Непознат автомобил – един от най-големите, които съм шофирал някога, непознат път и много неща, които да ме разсейват. Не мисля, че бих се справил с шофирането по същия начин, ако не можех да разчитам на всички тези системи. Благодарение на тях не попаднах нито веднъж в някаква опасност, не обърках пътя без изобщо да знам накъде отивам. При това направих всичко в много комфортни и спокойни условия.

За тях се погрижи и специалната система с 10 различни програми за масаж, които се активират много лесно, а в добавка има приятен музикален фон от специално разработената за S-класата аудио система Burmester с 30 говорителя, която е една от най-добрите в съвременното автомобилостроене. Всичко това, в комбинация с цветовете на основния екран, който е с размер от 12,8 инча, както и приятния аромат в колата определено могат да ви позволят да шофирате доста дълго без да се изморите. И всичко това ви звучи като опасно, то нека кажем няколко думи и за сигурността.

Сигурност

Ще посветим на това отделен материал но на практика всички сензори в автомобила ви предпазват през цялото време. Включително от самите вас. Контролните системи на E-ACTIVE BODY CONTROL анализират ситуацията при шофиране и регулират окачването до 1000 пъти в секунда. Когато автомобилът е застрашен от страничен удар, купето на превозното средство може да бъде повдигнато едностранно до 8 сантиметра от системата за активно въздушно окачване E-ACTIVE BODY CONTROL в рамките на няколко десети от секундата.

В новата S-класа за първи път е вградена фронтална въздушна възглавница за задните места, която при челни сблъсъци може значително да намали натоварването в областта на главата и шията на пътниците. Революционната технология за фарове DIGITAL LIGHT позволява напълно нови функции, например прожектиране на предупредителни символи и знаци по пътя напред.

Например функцията за предупреждение при излизане в S-класата вече използва камери, за да разпознае, че пътникът иска да напусне превозното средство

Ако друг потребител на пътя се приближава към сляпата точка, активното амбиентно осветление става част от системата за предупреждение при излизане и мига в червено. Интериорният асистент на MBUX също проверява дали детската седалка е правилно прикрепена, както и наблюдава нивото на внимание на водача и го предупреждава звуково, ако има признаци на унасяне.

Много функции? Решението е гласовият асистент

Има буквално хиляди неща, които можете да променяте и управлявате сами. Това в интерес на истината създава леко затруднение-просто са твърде много. Както можете да видите на снимките-върху волна има множество копчета и понякога, особено при еднодневен тест, е трудно да запомниш всичко.

Гласовият асистент „Hey Mercedes“ в новата S-класа обаче е с надградени възможности за водене на диалог

Съвсем лесно чрез него можете да откриете всичко и да го активирате. Гласовото управление е на много високо ниво и не срещнах никакви затруднения в използването му.

Някои действия могат да се извършват дори и без ключовата дума за активиране „Hey Mercedes“. Те включват приемане на телефонно обаждане или показване на навигационна карта например. „Hey Mercedes“ сега може да обясни и къде се намира комплектът за първа помощ или как да свържете смартфона си чрез Bluetooth.

Конвенционалните системи за гласово управление в автомобилите изискват определени фиксирани команди от техните потребители. „Hey Mercedes“ слуша почти всяка дума и разбира практически всяко изречение, свързано с инфотеймънта и работата на превозното средство на 27 езика. Непрякото слово също се подразбира, например ако потребителят каже „Студено ми е“ вместо ясната команда „Настрой температурата на 24 градуса“.

Гласовото управление също се самообучава

От една страна то се настройва към потребителя и неговия глас, от друга страна софтуерните модели на сървъра научават нови произношения или промяна на използването на езика с времето. Системата вече не отговаря стереотипно, като варира и в изходния диалог. Основният начин, по който работи гласовият асистент: гласовото въвеждане се абстрахира от фонови шумове и приема запитванията. Главният блок в автомобила и сървърът оценяват получените данни и изпращат отговор. Системата решава кой отговор е най-вероятен, след което в рамките на секунди следва отговорът/реакцията.

Двигатели

Няма как да не кажем няколко думи и за тях, тъй като от Mercedes там са свършили също много работа. Първите представени двигатели в новата S-класа са шестцилиндров бензинов и шестцилиндров дизелов двигател в различните вариации. На следващ етап на разположение ще бъде и V8 двигател с вграден стартер-генератор (ISG) и 48-волтова бордова електрическа система.

През 2021 г. ще бъде представен и plug-in хибрид с възможност за изцяло електрически пробег от около 100 километра. Имахме възможност да го шофираме за кратко и можем да кажем, че наистина е приятно. Електрическата S-класа определено има бъдеще.

А ето и повече за характеристиките на модела:

Моделна гама при представянето на новата S-класа (1)

 

S 450 4MATIC S 500 4MATIC S 350 d S 350 d 4MATIC S 400 d 4MATIC
Трансмисия автоматична 9G-TRONIC
Двигатели (серия, брой цилиндри) M 256, 6 in-line OM 656, 6 in-line
Обем на двигателя cc 2999 2999 2925 2925 2925
Мощност kW/hp 270/367 320/435 210/286 210/286 243/330
при rpm 5500-6100 5900-6100 3400-4600 3400-4600 3600-4200
Доп. мощност с EQ Boost kW/hp 16/22 16/22
Въртящ момент Nm 500 520 600 600 700
при rpm 1600-4500 1800-5.500 1200-3200 1200-3200 1200-3200
Доп. въртящ момент с EQ Boost Nm 250 250
Комбиниран разход NEDC l/100 km 8.4-7.8

(8.3-7.8)

8.4-7.8

(8.4-7.8)

6.7-6.2

(6.7-6.2)

6,9-6,4

(6,8-6,3)

7.0-6.5

6.9-6.4)

Комбинирани CO2 емисии1 NEDC g/km 191-178

(191-178)

192-179

(192-178)

176-163

(176-163)

183-168

(180-166)

186-171

(183-169)

Ускорение 0-100 km/h s 5.1 4.9 6.4 6.2 5.4
Максимална скорост km/h 250 250 250 250 250

 

 

4 17 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари