Новият „Папамобил“ на Франциск е Dacia Duster

1
1387

Негово Светейшество папа Франциск се сдоби със специално проектирана за нуждите му Dacia Duster. Автомобилът, който е подарък от Groupe Renault  е доставен лично от Кристоф Дриди, управляващ директор Groupe Renault Румъния и изпълнителен директор Dacia, и от Ксавие Мартине, генерален мениджър Groupe Renault Италия, по време на посещение в резиденцията на папата във Ватикана.

„Папамобилът“ е с бял екстериорен цвят и бежов интериор. Моделът, базиран на Dacia Duster, е дълъг 4,34 метра и широк 1,80 метра.

Автомобилът е трансформиран от екипите на отдела за прототипи и отдела за специални нужди Dacia в Румъния, в сътрудничество с Romturingia. Тази адаптирана версия има 5 места, едно от които представлява удобна седалка на задния ред. Автомобилът интегрира специфични решения и аксесоари, специално проектирани, за да го направят подходящ за нуждите на Ватикана: голям панорамен покрив, подвижна стъклена надстройка, 30 мм по-нисък просвет, за по-лесен достъп до купето, както и вътрешни и външни опорни елементи.

Трябва да се отбележи, че за разлика от своите предшественици, Папа Франциск предпочита да се появява на масови мероприятие в скромни автомобили. Папата се отказва от използването на поръчков Мерцедес още при ръкополагането си. На много места, включително в България при гостуването си, той се придвижваше със скромната Kia Soul. По време на посещението си в Ирландия той се возеше на комби Skoda Rapid, а в Мозамбик се качи на Mahindra KUV100. През 2016 г. в Армения пък екипът му заложи на Dacia Logan.

Подареното му наскоро Ламбордижини Хуракан, пък беше продадено на търг, а парите от продажбата отидоха за благотворителност

 

 

 

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
V12
V12

Наистина трябва да имаш вяра за да се возиш в това нещо.