Новото MINI празнува 20 години с поглед към електромобилите

Марката MINI и британските производствени заводи на BMW Group в Оксфорд и Суиндън празнуват 20 години от производството на оригинала в премиум сегмента на малките автомобили за 21 век.

0
4280

В началото на 2001 г. започва производството на части от каросерията MINI в Суиндън. Малко по-късно – на 26 април 2001 г., първото ново MINI слиза от производствената линия в Оксфорд. Оттогава MINI произвежда повече от 5 млн. премиум автомобила във Великобритания. Само в завода в Оксфорд в момента се произвеждат MINI с 3 врати, MINI с 5 врати и MINI Clubman, както и напълно електрическото MINI Cooper SE – всички заедно на една и съща производствена линия.

В момента над 4500 висококвалифицирани служители работят в заводите на MINI в Оксфорд и Суиндън, включително 130 стажанти. Заедно този силен екип гарантира, че на острова се раждат около 1000 MINI всеки ден – по един на всеки 67 секунди.

Заводите в Оксфорд и Суиндън имат дългогодишна традиция като производствени обекти: там се строят автомобили в продължение на 65 години (Суиндън) и дори 108 години (Оксфорд). Дълго време това остава извън фокуса на широката публика, но през последните години заводът в Оксфорд се превръща в магнит за туристи. Междувременно отличената с награди обиколка на фабриката на MINI е била посетена от повече от 26 000 фенове на MINI.

Заводът в Оксфорд прави енергична стъпка към бъдещето през 2020 г., когато MINI Cooper SE, първият напълно електрически модел на марката, слиза от производствената линия.

До началото на 2030-те години MINI ще бъде първата марка на BMW Group, чиято цялостна гама от модели ще се задвижва изключително от електричество. През последните 20 години заводите в Оксфорд и Суиндън играят решаваща роля, за да направят производството на MINI по-устойчиво и са незаменими за стратегията на BMW Group за допълнително намаляване на емисиите.

Марката MINI и производството във Великобритания:
26 април 2001 Започва производствто на MINI във фабриката в Оксфорд.
2002 Само 13 месеца след началото на производството, 100 000-ното MINI слиза от производствената линия в завода в Оксфорд.
2004 BMW Group обявява инвестиция от £ 40 милиона в завод Суиндън.

 

Представено е MINI Кабриолет.

2006 Заводът Hams Hall произвежда ново поколение двигатели и ги доставя в Оксфорд за производство на MINI, така е  създаден т.нар. „британския MINI производствен триъгълник“.

 

Представено е MINI Cooper S с John Cooper Works GP Kit.

2007 MINI Plant Oxford става  пионер в иновативната технология за боядисване. Заводът в Оксфорд е първият производствен обект на BMW Group, който използва IPP (Integrated Paint Process).
Тази изключително иновативна система носи икономия на енергия и намаляване на емисиите с над десет процента при боядисване на каросериите.
2008 Новото MINI Clubman е въведено на пазара.
2009 Започват изпитания MINI E, подкрепени от британското правителство. BMW Group организира из целия свят тестове в реални условия, за оценка на техническите и социалните аспекти на живота с напълно електрическо превозно средство в ежедневието.
2010 Представен е първият модел на марката със задвижване на всички колела, MINI Countryman.
2011 Разширяване на моделната гама с включване на MINI Coupé.
2012 Въвежда се MINI Roadster.
2013 Премиера за MINI Paceman.
2014 На пазара е въведено MINI с 5 врати.

Една от най-големите монтирани на покрив слънчеви ферми на Великобритания е инсталирана в MINI Plant Oxford. Изградена на покрива на цеха за каросерии слънчевата ферма включва над 11 500 панела, покриващи 20 000 квадратни метра (пет футболни игрища). Тя генерира достатъчно електричество за захранване на еквивалента на 850 домакинства (над 3 мегавата). Това позволява на Plant Oxford да намали въглеродния си отпечатък с приблизително 1500 тона CO2 на година.

 

2015 Представено е MINI John Cooper Works GP.
2016 Представено е новото поколение MINI Кабриолет.
2017 Представено е второто поколение MINI Countryman.
2019 Заводът на MINI в Оксфорд произвежда 10 000 000-нното MINI.

Обявени са два нови акцента в моделната гама: третото MINI John Cooper Works GP и първият изцяло електрически сериен автомобил на марката, MINI Cooper SE.

януари 2020 Производството на MINI Cooper SE започва в завода в Оксфорд. Изцяло електрическото MINI е напълно интегрирано в производствения процес. Това го прави първият завод на BMW Group, който произвжда електрически превозни средства на същата линия като моделите с двигатели с вътрешно горене, което позволява гъвкаво производство в съответствие с глобалното търсене.

До края на 2020 г. общо 17 580 автомобила са продадени и доставени на клиенти по целия свят.

Октомври 2020 г. MINI обявява бъдещи продуктови планове и нова стратегия, фокусирайки се върху електромобилността, въвеждането на нов кросоувър модел и производството на модели в Китай от 2023 г. нататък.

 

октомври 2020 MINI обявява бъдещи продуктови планове и нова стратегия, фокусирайки се върху електромобилността, въвеждането на нов кросоувър модел и производството на модели в Китай от 2023 г.
март 2021 MINI потвърждава, че последният модел на марката с двигател с вътрешно горене ще бъде представен през 2025 г. От началото на 2030-те марката ще разчита на изцяло електрическо задвижване. лектрически.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари