Ново изследване опроверга мита за еднаквата вреда от електрическите и ДВГ автомобилите

24
7604

Европейската федерация за транспорта и околната среда Transport and Environment (T&E) публикува ново изследване, в което се прави сравнение на количествата вредни емисии при производството на електрически и ДВГ автомобили. Аналитиците дадоха оценки на количеството ресурси използвани при производството на акумулаторните блокове, като са взели под внимание осъвременените процеси на производство и преработка.

Един от любимите аргументи на нефтената промишленост срещу все по-бързо разпространяващият се електрически транспорт е, че електромобилите в еднаква степен замърсяват околната среда в сравнение с ДВГ автомобилите, понеже използват електрическа енергия, получавана чрез изгарянето на въглища или природен газ.

Тази гледна точка бе многократно опровергавана в редица изследвания. В съвременната енергетика все повече се използват възобновяеми източници и електричеството става все по-чисто и изобщо не може да става дума за сравнение. Но има и друг довод: добивът на ресурси за производството на акумулаторните батерии за електромобилите е не по-малко вреднен за природата от изгарянето на бензина и дизела в ДВГ.

T&E официално заяви, че след утилизацията на акумулаторните блокове на електромобилите се губят около 30 кг метал, докато замърсяванията от един средностатистически ДВГ автомобил са цели 300-400 пъти по-големи. Учените подчертаха и че добивът и пречистването на нефта са изключително енергоемки процеси.

Основни изводи на доклада на T&E:

  • При електромобилите се използват много по-малко ресурси във вид на метали в сравнение с ДВГ автомобилите
  • С течение на времето при производството на акумулаторните блокове ще започнат да се използват много по-малко ресурси
  • На Европа ще се налага вноса на много по-малко ресурси благодарение на съвременните технологии за тяхната преработка
  • ЕС най-вероятно още тази година ще може да произведе достатъчно акумулаторни батерии за своя пазар на електромобили
3.4 14 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари