12.1 C
София

От 2027 година новите автомобили в САЩ може да имат вградени алкохолни дрегери

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екип американски сенатори представи законопроект, който ако бъде приет, ще доведе до задължителното изискване от 2027 година във всички нови автомобили на САЩ да бъдат вградени интелигентни тестери за алкохол, които могат да регистрират шофирането в пияно състояние. Вероятността този законопроект да бъде приет е много голяма.

Документацията включване немалките 2700 страници, в които се казва, че по вина на пияните шофьори в САЩ всяка година загиват до 10 000 души. Именно тази статистика е принудила законодателите да предложат тази инициатива. Още от 2008 година американската NHTSA и коалицията на автомобилните производители за безопасно пътно движение (ACTS), в която участват всички представители на най-големите в страната брандове, работят върху смарт модул с подобни възможности. Този дрегер носи името DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety Program (Система за откриване на алкохол в организма на водача).

DADSS модулът включва две отделни системи. Едната извършва непрекъснат мониторинг на въздуха в купето на автомобила, а във втората се използва инфрачервен сензор, поставен в бутон, без който двигателят не може да бъде задействан. Във втория случай нивото на алкохол се проверява чрез кожата на водача. И двете системи използват пасивен мониторинг, при който водачът не е необходимо да извършва каквито и да било специални действия. При откриване на алкохол в организма на човека над допустимия лимит, DADSS блокира възможността на автомобила да се придвижва и оставя на водача достъп само до климатика и до зарядното за телефона.

За използването на тази технология са предвидени лицензни такси.

Абонирай се
Извести ме за
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини