2.4 C
София

От 2030 година Калифорния забарнява безпилотните автомобили с ДВГ

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

От 2030 година Калифорния забранява използването по пътищата на щата автономни леки автомобили, задвижвания от двигатели с вътрешно горене и работещи с изкопаемо гориво. Съответният закон бе подписан от губернатора на щата Гавин Нюсъм. По този начин леките роботизирани автомобили ще трябва да преминат към електричество или водород пет години по-рано преди същата забрана да влезе в сила за обикновените автомобили. Да напомним, че от 2035 година Калифорния забранява продажбата на каквито и да било автомобили с ДВГ.

Миналата година Нюсъм подписа закона за нулеви емисии за многотонажните товарни автомобили, който влиза в сила от 2045 година, както и закон за забрана продажбите на нови автомобили с ненулеви емисии, считано от 2035 година.

По този начин Калифорния е първият американски щат, забранил продажбите на нови автомобили, работещи с изкопаемо гориво, като тази забрана ще влезе в сила само след 14 години. Съвсем скоро същите мерки по отношение на камионите, тежките товарни автомобили, лекия транспорт и автобусите ще предприемат още 15 щата.

Към днешен ден по пътищата на САЩ се движат само няколко стотици роботизирани автомобили, но когато тази технология се усъвършенства техният брой ще нарасне до десетки хиляди. При това от около 50-те компании, които тестват днес в Калифорния своите технологии за автономно управление, само две използват електромобили – Waymo и Cruise. Всички останали използват леки автомобили с бензин или дизел. Новият закон се отнася именно за тях.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини