Пилотен проект на SEAT ще свързва автомобили и светофари в Барселона

1
509

Какъв ще е цветът на светофара, ако продължа да карам със същата скорост? Отговорът на този въпрос ще зависи все повече от технологиите и все по-малко от интуицията на шофьора. Проект на чело със SEAT, в партньорство с Испанската служба за движение, градския съвет в Барселона и ETRA, успешно свързва превозните средства със светофарите и центровете за контрол на трафика.

Това позволява на шофьорите да имат по-голяма представа какво следва. Много важна функционалност е възможността за директно информиране на водачите за инциденти на пътя. Този проект свързва хармонично колите и инфраструктурата, посредством облачна мобилна технология. Закъснението в комуникацията е само 300 милисекунди.

Колите, които комуникират със светофарите

Превозното средство, което се използва в този пилотен проект, разполага с нужното оборудване да се свързва със заобикалящата го среда. Колата може да получава информация, която Службата за движение е качила в облака. Така шофьорът може да предвижда в реално време как обстановката ще се промени.

„В този проект, новите свързани коли на SEAT получават информация за трафика в реално време.“, обяснява Jordi Caus, ръководителят на концепциите за градска мобилност в SEAT.

„Започни да намаляваш скоростта, ще светне червено“

Най-интересната част е връзката между коли и светофари.

„Светофарът изпраща сигнал до облака на Службата за движението за своя настоящ статус и кога той ще се промени. Колата получава тази информация, интерпретира я и сигнализира на водача какво следва, на база на скоростта му. Това е най-полезно, когато предстои червен сигнал. Шофьорите ще могат да намалят скоростта си от по-рано и съответно по-безопасно.“, продължава Caus.

Когато наближим кръстовище със светофар, известие се появява на екрана в колата – показва в какъв цвят ще свети сигнализацията, когато стигнем. Изчислява това като взима предвид на какво разстояние сме и с каква скорост се движим. Важно уточнение е, че системата не работи, когато се движим над ограничението. Системата се създава, за да помага на съвестните водачи да карат по-ефективно, а не, за да помага на безразсъдните шофьори.

В доста държави има хиляди панели, които информират участниците в движението за различни фактори, когато преминават покрай тях – какъв е трафика, какво е времето, ремонтира ли се пътят, има ли катастрофи. Сега всичката информация ще е на една ръка разстояние, вътре в колата.

Колкото повече информация имаш, толкова по-малко рискови ситуации те дебнат.

„Целим значително да намалим инцидентите, да нормализираме трафика и да повлияем благоприятно на околната среда.“, казват от Службата за движението.

Социална мрежа за коли

Свързаните коли и самите потребители ще могат да добавят информация в системата. Аз преминавам на определено място и виждам, че там има катастрофа. Вкарвам го в системата, за да може ти да знаеш предварително и да реагираш.

„Започваме с функции, които са чисто информационни. Взимайки предвид бъдещето на автономните коли, ще можем да влияем и директно върху колата в рискова ситуация.“, завършва Jordi Caus.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари