Представиха новия Volkswagen Golf 8 – цифровизиран, cвързан и интелигентен

Най-четени

Тази седмица във Волфсбург Volkswagen представи официално най-новото, осмо поколение на най-успешният европейски автомобил за последните години. Той залага на много промени, най-чувствителните сред които са свързани с цифровизираното, комуникационно свързано и с интуитивно управление на функциите.

Осмото поколение на Golf позволява асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч и е първият модел на марката Volkswagen, който чрез средствата за Car2X комуникация използва груповия интелект на околния поток от превозни средства и може да предупреждава превантивно водача за опасности, които предстоят по маршрута.

В технологично отношение осмото поколение на Golf прави най-големия скок напред след първата си поява преди 45 години

В рамките на церемонията за премиерата на новия модел, главният изпълнителен директор на Volkswagen Леки автомобили Ралф Брандщетер сподели – „ Този модел е изцяло нов. Но разбира се Golf винаги ще си остане Golf. Защото неговата концепция е вечна. Този модел определяше лицето на нашата марка през изминалите десетилетия. Golf постоянно налагаше новите технологии да бъдат достъпни за всички.“

С това поколение на Golf, марката Volkswagen преминава към напълно цифровизирани контролни прибори и уреди за управление, чиито функции са напълно разбираеми за всеки

По думите на главния дизайнер на Volkswagen Клаус Бишоф, „независимо от факта, че в съвременния свят нещата непрекъснато се усложняват, новият Golf позволява на водача да управлява основните функции в автомобила напълно интуитивно.”

Практически всички екрани и уреди за управление в новия модел са цифрови – новите контролни прибори и инфотейнмънт системите с онлайн свързаност се сливат в един общ, хомогенен панел с показания, сензорни бутони и плъзгачи, реагиращи на докосване. Предлага се и опционален head-up дисплей на челното стъкло, който ще разшири и обогати допълнително гамата от информация за водача и пътниците.

Пет хибридни системи за задвижване при новия Golf

С новото поколение на Golf марката Volkswagen започва мощна офанзива в хибридната област. Осмото издание на Golf ще бъде първият модел в историята на германския производител, който  ще се предлага в не по-малко от пет версии с хибридно задвижване. Своят дебют в новия модел отбелязва и технологията с напрежение 48V -ремъчният стартер-генератор, литиево-йонната акумулторна батерия с 48V и последното поколение ефективни TSI двигатели са обединени в новото mild хибридно задвижване на варианта eTSI.

Сред безспорните предимства на новата система е намаляването на разхода на гориво с до 10% (измерен на основата на процедурата WLTP) и осезаемо подобрените динамични характеристики, които правят автомобила изключително пъргав и комфортен при потегляне и шофиране.

Volkswagen ще предлага новия Golf eTSI в три варианта по отношение на мощността – с 81 кВт / 110 к.с., с 96 кВт / 130 к.с. и със 110 кВт / 150 к.с..

Осмото поколение на бестселъра ще се предлага и в два варианта с plug-in хибридно задвижване

Новата икономична версия е с максимална мощност 150 кВт / 204 к.с., докато изключително динамичният GTE развива 180 кВт / 245 к.с.

И двете модификации на новия Golf с plug-in хибридни системи на задвижване ще използват изцяло нова литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 13 кВтч, която дава възможност за изминаване на значително по-голям атономен пробег с изцяло електрическо задвижване в размер на приблизително 60 километра и така превръща Golf в превозно средство с нулеви емисии за известен период от време.

Високоефективни и икономични бензинови и дизелови двигатели с намален с до 17% разход на гориво

Сред възможностите за избор на задвижване на новото поколение на Golf са също бензиновите (TSI) и дизеловите (TDI) варианти, както и задвижването с природен газ/метан (TGI), а гамата от двигатели включва два четирицилиндрови бензинови агрегата с мощност с 66 кВт / 90 к.с. и 81 кВт / 110 к.с., два четирицилиндрови дизелови мотора с 85 кВт / 115 к.с. и 110 кВт / 150 к.с. и двигателя на версията TGI с максимална мощност 96 кВт / 130 к.с. Новите TSI варианти се отличават с особено ниски стойности на разхода на гориво и емисиите благодарение на редица технологични нововъведения, сред които и използването на иновативния цикъл TSI Miller в горивния процес.

Сред иновациите в гамата от TDI агрегатите на новия модел на Volkswagen са технологията за третиране на отработилите газове с двойно дозиране (система с два SCR катализатора), която спомага за значително намаляване с до 80% на емисиите на азотни окиси (NOx). Наред с това, средният разход на гориво на TDI агрегата е намален с до 17% в сравнение с този на неговия предшественик.

Постоянна свързаностонлайн услуги и функции

Отделните системи в новия модел са не само свързани помежду си, а благодарение на модула за онлайн връзка OCU (Оnline Сonnectivity Unit) вече са в постоянен контакт и със света извън осмото поколение на Golf. Включеният в стандартното оборудване на новия модел OCU включва вградена eSIM карта и осигурява постоянна свързаност с гамата от онлайн функции и услуги “We Connect” и “We Connect Plus” на Volkswagen.

Технология за превантивна безопасностпремиера на Car2X

Новият Golf е и първият модел на марката Volkswagen, който разполага с включени в стандартното оборудване възможности за връзка със заобикалящата среда чрез технологичта Car2X – евентуалните предупредителни сигнали от пътната инфраструктура и информацията от останалите участващи в движението превозни средства на разстояние до 800 метра се предоставят на водача на дисплея на арматурното табло.

Естествено, новото поколение на Golf също е в състояние да споделя такава полезна информация и важни предупреждения с други модели, използващи Car2X комуникация. По този начин груповият интелект (т.нар. „swarm intelligence” се превръща в реалност, поставяща началото на нова фаза в развитието на безопасността на движението.

19 КОМЕНТАРА

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Последни новини

Speccy 1.32.744

Speccy е безплатен, модерен информационен инструмент за вашият компютър, разработен от създателите на небезизвестната програма за почистване, CCleaner. Speccy е...

Абонирай се!

Безплатен абонамент за най-интересните новини от деня.

Подобни новини

19
0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x