Първото MINI, произведено в Германия ще е кросоувър с електрически вариант

3
368

Първото MINI „born in Germany“ ще се произвежда от 2023 година в завода на BMW Group в Лайпциг. Компанията е взела решение да възложи поръчката за производството на изцяло новоразработеното следващо поколение на MINI Countryman на производствената мощност в Саксония.

С това заводът в Лайпциг ще се превърне в първата производствена локация на BMW Group в Германия, в която едновременно се произвеждат автомобили от марките BMW и MINI. Новият кросоувър на MINI ще се предлага както с двигатели с вътрешно горене, така и с чисто електрическо задвижване. Необходимото за това разширяване на производствените капацитети включително монтажът на компонентите на електрическото задвижване се осигурява от актуалната инвестиционна програма на BMW Group за завода в Лайпциг. Като част от пренастройката на продуктовата гама на MINI, марката засилва ангажимента си в областта на електрическата мобилност и в глобално нарастващия сегмент на кросоувър моделите.

Наследникът на успешното MINI Countryman ще се предлага както с предно или двойно задвижване, с високоефективни бензинови и дизелови двигатели или с чисто електрическо задвижване

Производството на следващото поколение на кросоувъра в премиум компактния сегмент в завода на BMW Group в Лайпциг започва още през 2023 година.

„През последните няколко години работихме непрекъснато, за да насочим нашия завод към успешно бъдеще. Сега вече се стремим към друг важен етап с поръчката за производството на наследника на MINI Countryman“, казва Ханс-Петер Кемзер, ръководител на завода на BMW Group в Лайпциг. „С това компанията демонстрира високото си доверие в нашата компетентност и производствена мощ. Това е страхотна новина за бъдещето на нашия завод“.

Фабриката в Саксония е и родното място на електрическата мобилност на BMW Group. От 2013 година там вече са произведени над 200 000 екземпляра от моделите с чисто електрическо задвижване BMW i3 (среден разход на гориво: 0,0 л/100 км; среден разход на електроенергия: 13,1 кВтч/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 0 г/км) и BMW i3s (среден разход на гориво: 0,0 л/100 км; среден разход на електроенергия: 14,6-14,0 кВтч/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 0 г/км).

Още през 2021 година този завод ще се превърне в част от международната производствена мрежа на марката за високоволтови батерии. На площ от около 10 000 м2 във високоавтоматизиран процес доставените литиево-йонни клетки ще бъдат сглобявани в стандартизирани акумулаторни модули.

След това от тях ще се сглобяват специфичните за моделите високоволтови батерии за електрифицираните модели на BMW и MINI. Това означава, че и високоволтовите батерии за произвежданите в бъдеще електрифицирани варианти на наследника на MINI Countryman ще се оборудват със сглобени на място акумулаторни модули.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари