fbpx
-0.2 C
София

Разработиха литиево-сярна батерия с 200 цикъла на зареждане и разреждане

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японски специалисти от университета в Окинава представиха прототип на литий-сярна акумулаторна батерия, която е подходяща за електромобилите. Новият момент в тази батерия е използваният гъбест материал, който повишава стабилността на захранващите елементи от този тип. Първият работен прототип издържа 200 цикъла на презареждане без да губи своя първоначален капацитет. Разработчиците специално подчертават, че литиево-серните акумулатори блокове могат да увеличат пробега на електромобилите с 60%.

На теория, литиево-серните батерии предлагат по-висока плътност на енергия в сравнение с литиево-йонните, като освен това тяхното зареждане става по-бързо. Но засега литиево-серните батерии не бяха подходящи за комерсиалните продукти поради своята нестабилност. Досега ключовите компоненти на тези захранващи елементи бързо се износваха, а самите акумулаторни батерии ставаха негодни, понеже бързо губиха своя капацитет по време на тяхното използване. Японските учени са избегнали тези недостатъци с помощта на нов хибриден материал.

По време на работа на този тип батерия химическата реакция между лития и сярата създава полисулфид на лития, който оказва силно негативно влияние на характеристиките на захранващия елемент и на неговото технологично време на живот. В идеалната литиево-сярна батерия литиевият полисулфид би трябвало бързо да се превърне в литиев сулфид или литиев персулфат. Сега този процес вече е възможен благодарение на използването на порест материал от въглеродни нанотръби.

Тестовата версия на тази акумулаторна батерия стабилно издържа 200 цикъла на зареждане и разреждане. Работата върху новия захранващ елемент продължава.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини