10.7 C
София

Руското правителство се отказа от плановете си да субсидира продажбите на електромобили

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Руските власти не заделиха бюджетни средства за субсидиране продажбите на електрически автомобили. Информацията бе съобщена от редица руски медии, които цитират съответния федерален проект. Това стана след по-малко от една седмица след като Министерството на икономическото развитие на Руската Федерация заяви, че възнамерява да субсидира продажбите на електромобили в страната. Новата програма трябваше да продължи минимум до 2030 година. Преди няколко дни това изявление предизвика голямо оживление в социалните мрежи и технологичните медии.

Финансирането на руската програма за развитие на електрическия транспорт остава, но сумата е значително съкратена и сега обхваща само автомобилите с водородно гориво. Документът на РФ с наименование „Електромобилът и водородния автомобил“ вече предвижда общ бюджет до 2024 година в размер на 121,2 милиарда рубли, докато преди една седмица бе казано, че тази сума ще бъде 203,4 милиарда рубли, а до 2030 година същият бюджет е съкратен от 803,7 милиарда рубли на 591,2 милиарда рубли.

Според информацията на руските медии правителството възнамерява да задели за сектора на електромобилите почти 50 милиарда рубли от този бюджет за периода до 2024 година. Но тези финансови средства ще се използват само за съфинансиране на изграждането на зарядни станции за електромобили и за производството на акумулаторни блокове за електрическия транспорт.

Към днешен ден руският пазар за електрически автомобили е съвсем слабо развит. Електрическите автомобили заемат само 0,1% от общите продажби на автомобили в Руската Федерация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини