Следващият автомобил на Lotus ще е електромобил с 1971 конски сили

6
782
Пръв поглед върху Lotus Evija

В зависимост от това на колко години сте, името „Lotus Cars” ще означава различни неща. За някои означава бързи, но крехки коли от Формула 1 през 60-те и 70-те. За други може да е подводната кола на Джеймс Бонд. За трети пък е леката и пъргава Elise, чиито вариации са основна част от каталога на Lotus от 1996 насам.

Независимо от това от коя епоха сте, през всички тези години несигурното финансово състояние на компания винаги е било тема на разговор. Но това се промени през 2017, когато Geely стана компания майка на Lotus.

Geely е китайската компания, която е отговорна за Ренесанса на Volvo откакто изкупи шведския автопроизводител от Ford през 2010. А откакто излязоха новини за покупката на Lotus сме се чудили какво ще може да постигне британския бранд. В крайна сметка, на компанията никога не са ѝ липсвали идеи, особено когато стане въпрос за правенето на колите по-леки или по-маневрени (често едното е свързано с другото). Много анализатори се притесняваха, че ще видим някой напомпан SUV, нещо на платформите SPA или CPA на Volvo. Това все още може и да се случи.

Но преди това да се случи – и преди Elise да получи трето поколение – първо ще видим Evija.

Това е името на новата им напълно електрическа хиперкола, която ще е перлата в короната за останалата част от марката. Характеристиките ѝ са отварящи очите, дори и сред този бедно населен клас коли.

Evija ще получи шаси от въглеродни нишки (предоставено от СРС), което ще тежи само 129 килограма, а Lotus се цели за общо тегло от 1680 кг. Акумулаторният комплект ще дойде от Williams Advanced Engineering, компанията на отбора от Формула 1, която беше отговорна за захранването на първото поколение Формула Е коли, както и за батериите, които ще захранват новите Extreme E електрически off-road състезателни коли. При 70 kWh бихте си казали, че не е нещо специални. Но Lotus казва, че батерията на Evija ще произвежда 2 000 kW.

Четири колела, четири мотора

Всичката тази енергия ще се предава към четири мотор-генератори, по един за всяко от колелата на Evija. Всеки мотор ще произвежда 493 к.с. и 425 Nm, като по този начин колата ще има изумителните 1917 к.с. и 1700 Nm. Целите за скорост, които си поставят са не по-малко впечатляващи.

Трите коли, които сега са на пазара достигат 100 км/ч за под 3 секунди и развиват максимална скорост над 340 км/ч – но на пазара има и други коли, които могат това, че и повече. Но как ви звучат 0-300 км/ч за под 9 секунди? Lotus също казва, че 100-200 км/ч ще отнема под 3 секунди и че ускорението 200-300 км/ч ще се постига за по-малко от 4 секунди.

“При Lotus Evija имаме изключително ефикасна електрическа задвижваща система, която е способна да предава мощност към пътя по начин, невиждан досега. Нашата батерия, е-мотори и трансмисия работят при до 98% ефикасност. Това поставя нови стандарти за инженерен успех.“ каза Мат Уиндъл, изпълнителен директор на инженерството на спортни коли в Lotus Cars.

Williams са проектирали батерията така, че да приема заряд до 800 kW – което означава, че щом някои създаде толкова мощно зарядно, батерията би трябвало да се зарежда до 100% за 9 минути. Докато това се случи, собствениците на Evija ще трябва да се задоволят с 350 kW CCS2 бързи зареждащи станции, за които Lotus казва, че ще заредят батерията на Evija от 0 до 80% за 12 минути. Но недостатъка на батериите с по-малък капацитет е това, че има сравнително къс обхват – 400 км според (значително неточната) WLTP тестова схема (което вероятно означава по-близо до 340 km след като се тества от EPA).

Производството започва следващата година, като бройките ще са ограничени на 130 (за да съвпада с вътрешното име на Evija, Lotus Type 130). Но никак няма да са евтини. Цените започват от $2.1 милиона ( ~ 3.6 милиона лв), така че ако искате да сте сигурни, че някоя от тези 130 коли ще е ваша, Lotus с удоволствия ще ви резервира място, ако ѝ оставите $310 177 (~ 541 000 лв) като депозит.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тралала
Тралала

Хм. 3600000 лева за кола?
Два броя моля!

пак рекламни простотии...
пак рекламни простотии...

Имала пробег 340 км. Да, ама ако караш с оптималните за електричка 60 км/час. Ако я подкараш с 340, при това ускориш за 4 секунди, след няма и 30-40 км ще трябва да търсиш къде да зареждаш.

assa
assa

Провери другите супер коли, които са ДВГ и виж колко издържат те с миниатюрните си резервоари. Защо мислиш, че на състезанията непрекъснато като спират да им сменят гумите им наливат и гориво.

bssa
bssa

Резервоар се пълни за две минути. Не е като да вИсиш като изпразнен уй два часа на зарядната станция. Те немците от опит дадоха много точно име на електричките: три часа караш, два часа зареждаш. Айде, мерси, ама няма нужда!

Dave
Dave

Точно обратното е, ЕВ колите се зареждат много по рядко защото винаги са заредени сутрин. Колко често ти се налага да минеш повече от 500км на един път без да спреш да обядваш? На мен нигока например а пътувам много. Докато с фосиларник вървящ на умрели динозаври трябва постоянно да спираш и да зареждаш, да чакаш на опашки и да се буташ в миризливи колонки и гнусни маркучи… не мерси.

Такеши Ковач
Такеши Ковач

Малии, с това ускорение за „под 3 секунди за 100-200 км.ч“, направо ще ти счупи кръста. 🙂