10.7 C
София

Технология, базирана на AI, ще предпазва шофьорите от заспиване и нарушения

Очаква се през следващите 20 години новите технологии за безопасност, които предупреждават водачите при сънливост и разсейване, да спасят живота на 25 000 души в ЕС

Най-четени

Водачът задремва за секунди, разсейва се, забравил е да си сложи колана – много неща, които се случват в автомобила, могат да имат сериозни последици. За да се избегнат критичните ситуации при шофиране и произшествията, се планира в бъдеще автомобилите да използват сензорите си не само за наблюдение на пътя, но и на водача и другите пътници.

За тази цел Бош са разработили нова система за наблюдение на купето с камери и изкуствен интелект (ИИ)

„Ако автомобилът знае какво правят водачът и пътниците, шофирането ще стане по-безопасно и удобно“, твърди Харалд Крьогер, член на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Системата на Бош ще влезе в серийно производство през 2022 г. През същата година ЕС ще направи технологията за безопасност, която предупреждава водачите при сънливост и разсейване, част от стандартното оборудване на новите автомобили. Европейската комисия очаква, че до 2038 г. новите изисквания за автомобилна безопасност ще спасят живота на над 25 000 души и ще съдействат за предотвратяването на най-малко 140 000 тежки наранявания.

Мониторингът на купето ще реши и един основен проблем със самоуправляващите се автомобили. Ако отговорността за шофирането трябва да бъде прехвърлена отново на водача след автоматизирано управление по магистралата, колата трябва да е сигурна, че водачът не спи, не чете вестник, нито пише имейли на смартфона си.

Смарт камерата постоянно държи водача под око

Ако водачът задреме или погледне смартфона си само за три секунди при скорост от 50 км/ч, автомобилът ще измине 42 метра на сляпо. Много хора подценяват този риск. Международните проучвания посочват, че всяко десето произшествие е причинено от разсейване или сънливост.

Ето защо Бош разработи система за наблюдение на купето, която открива и сигнализира за тази опасност и осигурява помощ при шофиране. Камерата, интегрирана във волана, разпознава кога клепачите на водача натежават, кога се разсейва и обръща глава към пътника до него или към задната седалка. С помощта на изкуствения интелект системата прави съответните изводи от тази информация: предупреждава невнимателния шофьор, препоръчва почивка, ако той е уморен и дори намалява скоростта на автомобила – в зависимост от желанията на автомобилния производител, а също и от законовите изисквания.

„С камерите и изкуствения интелект автомобилът ще спаси живота ви“, твърди Крьогер. За да реализират тази цел, инженерите на Бош използват интелигентни алгоритми за обработка на изображенията и машинно обучение, за да научат системата да разбира какво всъщност прави човекът на шофьорското място.

Да вземем за пример сънливостта на водача: системата се обучава, като използва записи на реални ситуации на шофиране и въз основа на изображенията на положението на клепачите и скоростта на мигане разбира колко уморен е водачът в действителност. Ако се налага, се подава сигнал, подходящ за ситуацията, и се активират съответните системи за асистиране на водача.

Предупредителните системи, които подават сигнал при разсейване и сънливост, ще станат толкова важни за в бъдеще, че NCAP, Европейската програма за оценка на нови автомобили, ще ги включи в пътната си карта за анализ на безопасността на превозните средства до 2025 г. И още нещо важно по темата наблюдение на купето: само софтуерът в автомобила ще анализира информацията, предоставена от системата за наблюдение на купето – изображенията няма да се записват, нито ще се изпращат на трети страни.

Като в щафета: отговорността за кормилото преминава от автомобила към водача и обратно

Когато автомобилите започнат да шофират сами, очевидно ще бъде изключително важно те да разбират своите водачи. При автоматизираното шофиране колите ще се  движат по магистралите без намесата на водача. Те обаче ще трябва да предават обратно управлението на шофьорите си в трудни ситуации като участъци в ремонт или при наближаване на изход от магистралата. За да може водачът да поеме безопасно волана във всеки един момент от фазата на автоматизирано шофиране, камерата ще следи той да не заспива. Ако очите на шофьора са затворени за продължителен период, се чува аларма.

Системата интерпретира записите от камерите, за да установи какво прави водачът в момента и дали е готов да реагира. Прехвърлянето на отговорността за управлението на автомобила се прави в подходящия момент при пълна безопасност. „Системата за наблюдение на водача от Бош ще бъде от съществено значение за безопасното автоматизирано шофиране“, твърди  Крьогер.

Когато колата държи очите на камерата си отворени

Новата система на Бош държи под око не само водача, но и останалите пътници, независимо къде седят. Камерата, монтирана над или под огледалото за обратно виждане, следи цялото купе. Тя вижда, че децата на задните седалки са разкопчали предпазните си колани и предупреждава водача. Ако пътникът, който седи отзад, се е навел много напред, седи под ъгъл или с крака, качени на седалката, въздушните възглавници и обтегачът на колана няма да могат да го защитят добре при злополука. Камерата за наблюдение на купето може да определи в какво положение седят пътниците и да настрои въздушните възглавници и обтегача на колана, за да гарантира най-добрата възможна защита.

Системата за наблюдение на купето предотвратява и отварянето на въздушната възглавница на седалката до водача, ако там има кошница с бебе. Още нещо по темата за децата: тъжен факт е, че паркираните автомобили могат да бъдат смъртен капан за тях. През 2018 г. в САЩ са починали над 50 деца (източник: KidsAndCars.org), защото са оставени в колата за кратко или са се промъкнали незабелязано вътре.

Новата система на Бош може да разпознае тази опасност и да предупреди родителите на мига, като изпрати съобщение до смартфон или осъществи спешно повикване. Законодателите се интересуват от технологични решения за справяне с това предизвикателство, както показва “Hot Cars Act – закон за горещите автомобили”, който в момента се обсъжда в САЩ.

По-голям комфорт с камерата

Новата система на Бош ще създаде и повече комфорт в колата. Камерата за наблюдение на купето може да разпознае кой ще заеме шофьорското място и ще настрои огледалото за обратно виждане, положението на седалката, височината на волана и информационно-развлекателната система според предварително зададените лични предпочитания на съответния водач. Освен това камерата може да се използва и за управление на информационно-развлекателната система с жестове и поглед.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини