Тримесечният финансов отчет на Tesla: първата печалба без дотации

1
508

Преди няколко часа Tesla публикува своя официален финансов отчет за второто тримесечие на 2021 година. Както се очакваше, той е изключително положителен – на фона на глобалния недостиг на чипове и спада на производството автомобилната компания на Илън Мъск демонстрира феноменален ръст. Ето някои ключови показатели:

  • Приходите на Tesla за периода от месец април до края на юни е в размер на $11,958 милиарда, което е с 98% повече в сравнение със същия период на миналата година. Интересно е, че според финансовите аналитици на Уолстрийт, тримесечните приходи на Tesla би трябвало да бъдат $11,532 милиарда. Тази прогноза се оказа погрешна, понеже Tesla има значително повече приходи

  • Основният бизнес на Tesla – производство на електромобили е генерирал 85,3% от приходите на компанията
  • Второто тримесечие на 2021 година е осмото поредно, при което се реализира печалба. Но най-важното в Q2 2021 е, че Tesla за първи път излиза на чиста печалба без използването на така наречените нормативни кредити (zero-emission vehicle) и без да се вземат предвид операциите с биткойни. В крайна сметка чистата печалба на автомобилната компания на Илън Мъск възлиза на $1,142 милиарда или $1,616 милиарда, ако пресмятанията не са извършени по GAAP методологията.  Това е с 998% повече в сравнение със същия период на миналата година.
  • През изтеклите 3 месеца Tesla е произвела 206 421 електромобила, от които е доставила 201 250 екземпляра.
5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари