Холандски стартъп обяви първата соларна кола за дълъг път

6
1147

Холандската компания Light Year наскоро е представила прототип на първата кола, която може да изминава дълги разстояния, задвижвана изцяло от соларни панели.

Изпълнителният директор Lex Hoeflsloot смята, че Light Year One представя нова ера в шофирането. В съобщение до пресата, от компанията обясняват повече за концепцията, за която разбираме през юни.

Капакът и покрива на колата са направени от общо 5 квадратни метра соларни клетки

Те се намират в стъклена обвивка за безопасност. Тя е толкова силна, че възрастен човек може без проблем да ходи по нея.

Колата е конструирана от леки, високотехнологични материали, за да се използва енергията максимално ефективно. Дизайнерите казват, че тя може да извлече максималното от всеки слънчев лъч светлина. Въпреки ниското тегло на колата, компанията уверява, че тя покрива всички стандарти за безопасност.

Всичко това ще позволи на колата да измине 725 километра, използвайки по 83 Wh електричество на километър. Ускорява от 0 до 100 за десет секунди.

Освен, че може да се зарежда от слънцето, тя може да се зарежда от станции и нормално контакти – като останалите електрически автомобили

Когато се използва соларното зареждане, Light Year One зарежда по 12 километра на час. С 60-киловатовото бързо зареждане можем да стигнем до 570 километра на час.

„Основната цел на колата е да даде това, което електрическите коли не могат. Проучвания сочат, че пробегът и липсата на възможности за зареждане са най-големите притеснения на хората по отношение на електромобилите.“, казва още изпълнителният директор.

Създателите се надяват, че идеята им за соларна кола ще позволи да се прескочи бавното развитие на инфраструктурата за електрически коли.

Има и други производители, които предлагат соларни покриви на колите си. Такива например са Hyundai и Toyota. Hyundai Sonata обаче е хибридна кола, която разчита повече на горивото.

В хармония с природата

Така както са създадени традиционните електрически превозни средства, машината на Light Year е направена в отговор на ефекта, който двигателите с вътрешно горене имат върху климата.

Hoefsloot си представя бъдеще, в което технологиите съществуват в рамките на законите на природата, без да я нараняват.

„Цели векове сме живели в баланс с природата. С днешните технологии имаме шанс да възстановим това. Започваме от нулата и използваме законите на природата като отправна точка. Природата става нашия най-голям съюзник в разработката на ефективни дизайни.“

Факт е, че изработването на електрическа кола, която не зависи от сложните мрежи за зареждане, е голяма работа.

Компанията се готви да пусне One през 2021 година като първите 100 коли вече са резервирани.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

12км на час, в София можеш да си караш колкото искаш и никога няма да останеш без ток.

115
115

Има малка разлика, между това да нарисуваш и това да конструираш и произведеш кола.

жик-так
жик-так

А когато внедрят и новите панели дето уж ще бъдат 4 пъти по-ефективни (та дори и 2пъти да са), ще е още по-добре. Дано сме живи да видим и караме такива коли.

Burnass
Burnass

Евала! Само да кажат от края на октомври до април ко прайме!

Кольо
Кольо

„Те се намират в стъклена обвивка за безопасност. Тя е толкова силна…“
Загубени в превода и с недостатъчна терминологична база, така се получава. Надявам се, да си прегледате отново статията, за такива преводни и за други гафове.

Кольо
Кольо

„The roof and hood are comprised of five square meters of integrated solar
cells in safety glass so strong that a fully-grown adult can walk on them
without causing dents“
Значи, „strong“ не е само с едно значение. Понимаете, другарю Маринов!? Освен „силен“, също е и „здрав“, „издръжлив“, който е от двата последни превода да използувате, за да замените „силен“, все е значително по-подходящ.