10 нови електромобила с до 270 км пробег се включват в кар шеринг услугата в София

11
1796
От днес потребителите на SPARK – първата кар шеринг услуга в България, ще имат на разположение още десет нови електромобила Нисан Лийф

Новите електромобили могат да изминат до 270 км пробег с едно зареждане. С тези коли автопаркът на SPARK достига 130 електрически автомобила от различен тип. Плановете на компанията са до края на 2019 г. бройката да надмине 500.

„За нас това е много важен момент в развитието на услугата“. Това коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK.

„С добавянето на тези електромобили отваряме изцяло нов сегмент.  Това са представителни коли от висок клас с повече пространство за пасажерите и багаж. Те имат сериозен пробег, който гарантира възможността спокойно да се пътува до всяка точка на България с електромобил.“

SPARK е услуга, позволяваща откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон. Независимо дали искате да ползвате услугата няколко минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София.

Spark е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
5 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

„Кар шеринг“, кой туй, уа? За споделени автомобили ли става дума, уа?

кламе
кламе

Откога се пише, че тези пишат чуждици, защото не знаят собствения си български език…

MCMXLVIII
MCMXLVIII

И на мен ми бъркат в очите… Това „Нисан Лийф“ също е абсурдно, по тази логика пишете и „Спарк“, „Елдрайв“, „Райд шеър“ и т.н.

Борисов
Борисов

270 км максимален пробег при идеални условия, и спокойно пътуване до всяка точка на България, как точно ги съвместявате? Нали трябва да се съобразява наличието на зарядна станция по пътя? Или клиентът ще си носи туба с ток? За спокойствие се изисква пробег поне от 7-800 км. За София – ок, но на „дълго“ не бих рискувал.

Надблюдател
Надблюдател

Какво дълго като че ли всички сте се засили да ходите некъде – повечето сте до 10км некои дори само за 5км. А и това че е безплатно паркирането и е бързо а не като с Метро или Адския транспорт си е абсолютен хит. Кратка сметка: от краен квартал до центъра е 15 мин с кола и ако не си на държавмна заплата и не ти требва да ставаш рано за работа от 8 до ~17 реално само с такава кола можеш да се придвижиш за по малко от 20 мин даже и а за 15, но виж с метро… Виж още »

Dave
Dave

Айде да се фанем на бас че твойта талига на газ няма 270км пробег обаче за нея не ревеш нали? А ел колата всяка сутрин има 270-500км пробег и те никога не свършват.

Борисов
Борисов

…на какво се хващаш на бас 🙂 Ще дойда пред вас с моята „талига“, която не е на газ, а е дизел, няма още 30 хил.навъртени, взел съм я от представителство чисто нова, и е Дачия Дъстър 4х4. Къде живееш? Ще дойда да ти дам едно кръгче. Показанията по бк е около 6.5/100, а резервоарът събира 60L. А и става дума за извънградско каране. Ще ми се да видя тия 270 км как ще ги постигне нисана, в условия като снощи примерно – всички консуматори включени: отопление, фарове, чистачки, заден реортан, задръствания, периодично включване на задното… Колко ще мине нисана?… Виж още »

Mat
Mat

Идеята им до сега бе много добра, но вече наводниха София с коли. Имат над 100 коли и не разширяват зоните за паркиране.

Мартин
Мартин

Рекламните статии трябва да се обозначават като такива.

dsdfewr
dsdfewr

Това са представителни коли от висок клас с повече пространство за пасажерите и багаж – hahaha

Petar
Petar

Няколко неща:
1. Това е бъдещето;
2. Концепцията е страхотна, много неща да се подобрят до реалистичното внедряване(ванадлизъм, логистика и т.н.)
3. Към момента се ползва за ПР на общината без да се решават реалните проблеми. Да не говорим за новата идея да се движим в града с 30км/ч. На всеки по каруца и ел. коли не ни трябват.