BMW ще реализира 1 млн. електрифицирани автомобили до 2021 година

4
598

BMW Group се фокусира върху следваща стратегическа цел в областта на електромобилността: „До края на 2021 г. ние се стремим да имаме общо един милион електрифицирани превозни средства по пътищата“, заявява Оливър Ципсе, председател на Управителния съвет на BMW AG, по време на Международно автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт по-рано тази година.

„Вече сме начело на електромобилността. Досега никой производител не е доставил повече електрифицирани автомобили на клиентите в Германия от BMW Group. В Норвегия три от всеки четири продадени нови автомобила на BMW Group имат електрифицирана задвижваща система.“

Поглеждайки напред към следващото десетилетие, Ципсе очаква електромобилността да се развива с различни темпове по света – поради разликите в инфраструктурата, профилите на шофиране на клиентите и политическите рамки

Според прогнозите на BMW Group, клиентското търсене трябва да гарантира, че над 50 % от новите регистрации на превозни средства в премиум сегмента в Китай ще бъдат изцяло електрически превозни средства (BEV) през 2030 г. Цифрата за Европа ще бъде едва около половината от този процент. САЩ, вторият по големина пазар на превозни средства в света, ще бъде приблизително на същото ниво като Европа.

„BMW Group е глобална компания. Ние ще бъдем в състояние да предложим на нашите клиенти всички подходящи задвижващи технологии: нашите конвенционални високоефективни двигатели, изцяло електрически задвижвания, plug-in хибриди и в бъдеще водородни превозни средства с горивни клетки “, продължава Ципсе. „Това ни поставя в много силна стратегическа позиция за справяне с предизвикателствата на бъдещата мобилност и изменението на климата.“

Технологията за водородни горивни клетки може да бъде истинско решение, особено за дълги разстояния. BMW Group очаква търсенето на тази технология да нарасне през втората половина на следващото десетилетие и ще въведе експериментална серия автомобили с горивни клетки през 2022 г. Компанията представя концептуален автомобил BMW i Hydrogen NEXT на тазгодишното издание на IAA.

Ципсе потвърждава плана, обявен през юни, за значително ускоряване на темпото на разширяването на електромобилността: 25-те електрифицирани модела, предварително обявени за 2025 г., вече ще бъдат въведени на пазара две години по-рано, през 2023 г. Повече от половината от тези 25 модела ще бъдат напълно електрически. Основата за това е осигурена от гъвкави архитектури на превозни средства за изцяло електрическо задвижване, plug-in хибриди и модели с двигатели с вътрешно горене, както и високогъвкава производствена система. В резултат на това компанията е в състояние бързо да отговори на търсенето на различни пазари.

Електромобилността може бъде от ключово значение за опазването на климата. BMW Group вярва, че клиентът ще играе решаваща роля в това – защото технологията може да има реално влияние само ако клиентите я търсят и използват.

„Ние се стремим да намалим значително емисиите. За да постигнем това, трябва да се концентрираме върху области, в които можем да постигнем най-голямо въздействие. Ето защо се фокусираме върху въпроса: Кои задвижващи трактове, технологии и услуги ще искат нашите клиенти в бъдеще? И как можем да постигнем най-добрия резултат за опазване на климата? Едно е ясно: ние се ангажираме с Парижкото споразумение за климата.“

Устойчивостта за BMW Groupзапочва още в самото начало на веригата на стойността. Добър пример за това е BMW iX3, който ще бъде въведен на пазара със система за електронно задвижване от пето поколение през 2020 г .: Електрическото задвижване се произвежда без редки изкопаеми, а кобалта за батерийните му клетки се набавя директно от мини в Австралия и Мароко. Освен това електроенергията, необходима за производство, се добива най-вече от възобновяеми енергийни източници.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ivan
Ivan

Страх ги е Тесла да не ги задмине, щото пускат завода и в Китай…

Просто медиен шум
Просто медиен шум

Реалната картина е съвсем различна – BMW са далеч зад лидерите в BEV сегмента Renault-Nissan, Tesla. Продажбите им на чисто електрически коли са слаби и стават по-слаби през 2019. Глобално държат 6% и слизат надолу въпреки целия медиен шум. Моделът им i3 се усеща като спортна кола при настъпване, но пробегът му е отчайващ при чисто ел версията. Докато се чудеха дали има бъдеще електрическата кола, други фирми като Рено-Нисан натрупаха 10 години опит без да го правят на въпрос.

Стан
Стан

В грешка си, след тесла единсвено бмв са с най-много разработки и проучвания в е-автомобилите, като до няколко години очаквам да задминат тесла по производство и техонология, особено с произвоствените мощности с които разполагат.

Радо
Радо

Стан с какви производствени мощности разполагат БМВ след като само шасито и окачването при ДВГ автомобилите и електричките са едни и същи? Всички останали неща по поточните линии трябва да се преработват а точно там Тесла е с 2-3 години по-напред с разработките и технологиите.