BMW Group, BASF SE, Samsung SDI и Samsung Electronics стартират междуотраслов проект за устойчив добив на кобалт

0
359
В рамките на междуотраслова инициатива BMW Group, BASF SE, Samsung SDI и Samsung Electronics стартират съвместен пилотен проект в Република Конго

Компаниите са възложили на Германското дружество за международно сътрудничество (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) да изпробва за период от 3 години възможностите за подобряване на условията за работи и живот в най-малките мини в Демократична република Конго. Проектът се концентрира върху пилотна мина, в която кобалтът се добива по непромишлени методи. Партньорите в проекта няма да бъдат оператори на тази мина.

Акцентът на този пилотен проект с напълно частно финансиране ще бъде тестване на първите възможности за подобряване на условията на работа и живот на миньорите и околните общности. Ако проектът е успешен, тези подходи могат в дългосрочен план да бъдат прехвърлени в други непромишлени мини.

Кобалтът е ключовият елемент при производството на батерии за автомобилната и електронната индустрия. Най-големите известни залежи от тази суровина се намират в Демократична република Конго. Между 80 и 85 % от добива на кобалт в Конго е промишлен, но 15 до 20 % от кобалта се добива с непромишлени методи. Най-голямото предизвикателство е гарантирането на спазването на стандартите за човешките права, околната среда, здравето и безопасността при непромишления добив на кобалт.

За първи път партньорите от автомобилната, химическата и електронната промишленост се събират, за да могат с конкретен проект да се справят с проблемите на добива на кобалт в Демократична република Конго.

Пилотният проект е базиран на проучване за осъществимост на GIZ и BMW Group. Планирането на проекта включва изводи от посещенията на място, интервюта с притежателите на дялове, както и анкети сред миньорите и жителите.

В дългосрочен план проектът ще спомогне и за подпомагане на целите на глобалните инициативи за насърчаване на устойчиви вериги за доставки, например на Global Battery Alliance (GBA).

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за