fbpx
3.7 C
София

GM официално представи своя автопилот

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

След няколко години намеци и анонси General Motors най-после представи своята компютърна система от ново поколение в помощ на водача. Компанията заяви, че нейният автопилот може да се справя с 95% от пътните ситуации без на волана на автомобила да бъдат поставени ръцете на шофьора. Това е автопилотът Ultra Cruise, като все още не се знае кои точно автомобили на General Motors ще получат тази система. Компанията само сподели, че това ще бъдат луксозните автомобили, които ще излязат на пазара през 2023 година.

Автопилотът Ultra Cruise бе представен по време на двудневна среща с инвеститорите, на която американският автомобилен производител съобщи плановете си за двойно увеличаване на моделите електромобили, което трябва да стане към 2030 година. Едновременно с това General Motors ще започне да предлага и специализиран софтуер за автономно управление на автомобилите.

Да напомним че първото поколение на компютърната система за помощ на водача (ADAS) на General Motors се наричаше Super Cruise, в която се използват камери насочени в очите на водача, които следят направлението на неговия поглед. Ultra Cruise работи едновременно с нея и ще се предлага само в най-луксозните модели на GM.

 

В сравнение с Super Cruise, новата Ultra Cruise има редица нови възможности. Към днешен ден тя може автономно да управлява автомобилите, без на волана да са поставени ръцете на водача, по шосета са с обща дължина над 3,2 милиона километра. Явно всички подробности за тези маршрути са въведени в паметта на автопилота. В бъдеще този показател трябва да нарасне до 5,5 милиона километра, като в паметта на Ultra Cruise са включени пътните артерии на почти всички държави от целия свят. За сравнение, когато през 2017 година бе представена системата Super Cruise, тя можеше да се справя с 322 хиляди километра по пътищата само на Северна Америка.

Президентът на General Motors Марк Ройс заяви пред медиите, че Ultra Cruise може автономно да управлява автомобилите както по магистралите, така и по-второстепенните селски пътища, може да разпознава пътните знаци и пътната маркировка, както и редица други нюанси, които Super Cruise не може да забележи. Автопилотът може самостоятелно да спазва максимално позволената скорост, да се престроява, предварително да подава сигнал за ляв или десен завой, да предотвратява сблъскването с близко намиращите се обекти да паркира в улиците и алеите и други.

Въпреки всичко това, General Motors счита Ultra Cruise за автопилот от второ ниво, понеже зад волана Задължително трябва да присъства водача, който е в извънредни случаи да поеме управлението, въпреки че не е длъжен да държи ръцете си на волана.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ГъдU
ГъдU
1 месец

За водача ясно,че може и да блее… Ама водачка ако е то тя само на скоростния лост ли ще си държи ръцете или и на волана?

Нови ревюта

Подобни новини