Huawei патентова детектор за агресия на пътя, който използва камери, за да следи нивата на стрес при шофьорите. Той може автоматично да намалява скоростта или да спира колата при нужда. Продуктът е патентован за бъдеща употреба в умни превозни средства, предават от The Telegraph.

Използва термални камери, за да открива промени в кръвното налягане, заедно с камера, която следи ръцете на шофьора. Ако тя види, че шофьорът свива ръцете си в юмрук или показва среден пръст, може да задейства системата.

Huawei има идея воланът да вибрира, за да подкани шофьорите да се отпуснат.

В патентът се среща и описание на микрофон, който да следи речта на шофьора. Ако той започне да псува, да вика или да удря, колата ще бъде забавена или спряна.

Компанията разработва системата, защото данните сочат, че ядосаните шофьори реагират по-хаотично, понякога и по-бавно.

Jaguar Land Rover е другата компания, която работи по подобна технология. Тя използва камери и биометрични сензори за следене на настроението на шофьорите.

Колата ще може да отговаря на шофьори, които са изморени, като намалява температурата в купето или като пуска определена музика.

JLR разработва и камери в седалките, които следят израженията на пасажерите на задните седалки. Ако видят, че на тях им се спи, осветлението ще бъде намалено, за да могат да заспят.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
111
111

И като те гони полицията ще ти спира колата

Ivan
Ivan

Ама кой ще си купи такава кола? В Сърбия например ще трябва всички пешеходци да станат…