fbpx
3.5 C
София

ICCT доказа, че електромобилите наистина са по-екологични от ДВГ автомобилите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ново изследване на Международния съвет за чист транспорт (ICCT) опроверга мита, че електромобилите не са по-екологични от обикновените автомобили с двигатели с вътрешно горене. Оказа се, че по време на целия жизнен цикъл на един електромобил, започвайки от добива на необходимите ресурси и материали, необходими за неговото изграждане и сглобяване, до неговата утилизация, се отделят по-малко парникови газове, отколкото в случая на автомобил с ДВГ.

Организацията подчерта, че това е вярно за всеки един световен регион, независимо от начина на използване на електрическия транспорт. Казано по друг начин, няма значение дали акумулаторният блок на електромобила се е зареждал в Европа, където възобновяемата енергетика е добре развита или това е станало в Индия, където все още зависимостта от въглищните електроцентрали е голяма.

Новото изследване не е някаква изненада, понеже е добре известно, че изкопаемото гориво засилва климатичната криза и правителствата на различните държави предприемат мерки за отказ от използването на ДВГ транспорта. Но има немалка група от хора, които са на мнение, че екологичността на електромобилите директно зависи от екологичността на източника на тяхното захранване. Оказа се, че този мит не е верен.

В изследването са взети предвид емисиите от целия жизнен цикъл на електромобил със среден размер, които са били регистрирани в Индия, в Китай, САЩ и Европа от началото на 2021 година до днес. Анализът показа, че за целия жизнен цикъл на електромобила нивата на вредните емисии са с от 66 до 69% по-ниски в сравнение със жизнения цикъл на стандартен бензинов ДВГ автомобил.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини