iFly – едноместен eVTOL за лично използване

0
496

Повечето създатели на летящи във въздуха автомобили считат, че техните транспортни средства ще се използват като аеротаксита. Стартиращата компания Next UAS има съвсем друга философия – според нея във всеки гараж трябва да има по един персонален летателен апарат. Стартъпът анонсира концептуалния модел на едноместния електрически VTOL iFly. Той включва пластмасова седалка върху лек корпус, на който са поставени осем витла. Персоналният самолет за вертикално излитане и кацане (VTOL) е от свръхлека категория, за която не се изисква сложна сертификация.

В конструкцията на iFly няма нищо особено – на практика това си е обикновен едноместен дрон с две диагонално разположени карбонови опори, върху които са поставени четири двойни пропелера, като едната е разположена под кабината, а другата – над нея. Апаратът не е предназначен за бързи или далечни полети, но е интересна самата идея за личен въздушен транспорт.

iFly може да се издига във въздуха на височина не повече от два метра, а на земята той може да бъде сгънат по такъв начин, че да заема минимално място в гаража.

Вместо да сертифицира iFly като комерсиално транспортно средство, стартъпът възнамерява да го регистрира във FAA като свръхлек пилотиран летателен апарат с двигател. Това означава, че за неговото използване не са необходими сертификат и пилотски лиценз. От друга страна, в този случай теглото на iFly трябва да е под 115 кг, неговата скорост не трябва да превишава 102 км/ч и той не може да лети над населени места.

По този начин iFly може да е удобен за използване от хора, които трябва да стигнат работното си място отвъд реката или за развлекателни полети около вилата. За останалите едва ли ще е полезен.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари