Nokian Tyres ще тества гуми от гуаюла в новия тестов център в Испания

4
1111

Днес по покана на Nokian Tyres Kaldata бе част от виртуална разходка в новия тестови център на финландския производител на гуми в Испания. Работата по него започна през май 2018 г, а той се разпростира на площ от 300 хектара с 10 писти в Санта Крус де ла Сарса, малък град на около час път с кола от испанската столица Мадрид. В нея взе участие и легендата от Формула 1 Мика Хакинен.

Комплексът позволява целогодишно тестване на летни, всесезонни и зимни гуми. Изграждането на обекта ще бъде завършено през 2021 г., а тестовете на гумите навлизат във фаза на пропорционално увеличение.

Компанията, която стои зад редица интересни разработки като „умни гуми“, ще тества и модели, направени от растението гуаюла, потенциална суровина за изработката на гуми. Nokian Tyres работи за култивирането и изучаването му, съвместно с местни университети и партньори, като възможен източник на висококачествен естествен каучук.

„Гуаюла е вид растение, от което се добива естествен латекс. Може да се обработи по такъв начин, че от него да се извлекат необходимите съединения за производство на гуми. Изследваме адаптивността на това растение към климата на централна Испания, така че да можем за в бъдеще да го отглеждаме в по-голям мащаб. Резултатите към момента са изключително обещаващи.“, пояснява Даниел Родригес, ръководител на тестовия център на Nokian Tyres в Испания.

Основен фокус над тестовете в  Испания ще са летните и всесезонните гуми, както и гумите с висок скоростен индекс. Допълнителна там ще бъдат разработвани характеристиките на всеки отделен продукт по отношение на целогодишното му представяне и безопасността, така че там ще бъдат тествани и зимни гуми.

Комплексът разполага със 7-километровата високоскоростна овална писта, позволяваща тестване при скорост дори над 300 км/ч

Няколко други тестови писти ще бъдат обградени от овалната писта, върху, които ще бъде изследвано поведението на гумите по отношение на управление на мокра и суха настилка, спиране и аквапланинг. Тези съоръжения ще бъдат използвани при тестовете за одобрение на гумите, за характеристики като например оценяване на нивото на шум на дадена гума и нивото на сцепление при мокра настилка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари