Porsche приема с отворени обятия предизвикателството на Tesla при електромобилите

11
3802

Високият клас електрически автомобили става все по-конкурентен. Надпреварата между Porsche и Tesla на пистата Nurburgring го доказва. Taycan на Porsche постави рекорд там и Илън Мъск реши да го подобри с Model S. Информацията сочи, че това се е случило със сериозно модифицирана кола.

От Engadget са разговаряли с главния изпълнителен директор на Порше за Северна Америка, Клаус Зелмер, преди това да се случи.

„Много хора за говорят за конкуренцията и всичко това. Ние обичаме конкуренцията. Идваме от пистата Nurburgring, обичаме тази среда. На първо място искаме да представим алтернатива, носенето на емблемата на Порше, обещанието на марката – на всичко електрическо, което е налично в момента“, казва той.

Зелмер набляга на това, че решението за покупка на кола, особено на Порше, се взима нерационално и емоционално.

„Не е непременно да искаш и да може да правиш всичко с колата. Но да знаеш, че можеш, е нещото, което кара хората да взаимодействат с нашата марка.“, продължава той.

С други думи, може да не изкараш твоя Taycan или 911 на пистата, но знаеш, че ако искаш, можеш да го направиш. Дори обаче просто да караш в града, Porsche е кола, която предлага премиум изживяване. Знаеш, че си в луксозна кола, дори да не чупиш рекорди за скорост между светофарите. Taycan трябва да отговаря на всички тези очаквания, едновременно справяйки се със скептицизма на хората по отношение пробега на електрическите автомобили.

Зелмер смята, че това е по-скоро психологическа бариера пред хората. Отбелязва, че средният собственик на марката има три коли. Той бързо ще осъзнае, че зареждането на колата ще се случва най-вече у дома. Все пак Порше е кола за каране и собствениците ще искат да карат Taycan по-дълго време. Заради това в САЩ Electrify America и дилърите на Porsche работят усилено.

Всички представителства на компанията ще предлагат бързо зареждане за Taycan, докато дъщерната компания на Volkswagen (компанията майка на Порше)  Electrify America ще открива зарядни станции из страна. За момента има 300 по магистралите и 150 в градските зони. Все още не е от ранга на Tesla Supercharger, но е добро начало.

Проблемът е, че феновете на Поше ще купуват Поршета, а феновете на Тесла ще купуват Тесли

Без значение какви вражди имат директорите им в Twitter и колко се състезават по пистите.

Porsche открива начин да привлича нови и по-млади фенове посредством разширената си Porsche Passport услуга. Абонатите отбелязват нуждите си в приложение, което им препоръчва кола на компанията. Тя пристига при тях. В рамките на месеца могат да правят по 2500 километра и да сменят различни модели. Има два пакета с различни коли, които струват 2100 и 3100 долара на месец.

Оказва се, че 80% от абонатите са нови за Порше. С 8 години по-млади са от средния купувач на марката. Вече се работи с група от хора, която до сега е била на заден план, макар и да е готова да дава по няколко хиляди на месец.

Следващата пилотна програма ще позволи на хора да наемат Поршета за периоди от няколко часа до седмица.

Идеята е да се предоставят много възможности на клиентите – да наемат кола, да се абонират за Порше, да вземат някое возило на лизинг или да купят в брой.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Пожелавам на всеки някой ден да може да си позволи такова Порше.

Хаха
Хаха

Няма икономическа логика. Марката Порше е за висок клас хора, ако това стане колата на средностатистическия човек, то Порше или друга марка ще има друг много по-добър автомобил за високата класа. Тогава субективно погледнато ще искаш по-добрият автомобил да бъде на всеки.

U4en
U4en

как пък съм се заблудил, че става въпрос за някакво криворазбрано опазване на природата, а то пак за мерене на пишки било

Fun
Fun

Криворазбрано е ограниченото ти Българоидно мислене.

Дядо ти
Дядо ти

че феновете на Поше. Хайде да се коригира

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Чичо Дойч само глупости говори- бил емоционален избор:) Винаги е било „виж колко пари имам бедняци“ изборът и се целят тооочно в Тесла клиентите. Истината е че вече продават повече „джипчета“ и никой не го мебе колко са спортни всъщност…и емоционални ептен.

тъй-тъй
тъй-тъй

Електромобилите – бъдещото, поредно екологично бедствие. Ако човечеството рязко премине към един основен източник на гориво, това ще доведе до нови проблеми. Децентрализация. Новото гориво не трябва да е едно, а много. И вече ги има. Природен газ, електричество, водород /макар че, към водородните автомобили съм леко скептичен/, пропан-бутан, спирт /в Бразилия масово карат на спирт от захарна тръстика/ дори пара… Децентрализация. Тази истерия с електромобилите е прах в очите. Огромният процент от „екологичното говорене“ са пълни глупости.

Тахтун
Тахтун

Нямам шанс за такъв автомобил, но бих покарал едно Порше примерно модел 2008 година за месец-два за кеф!

mathur
mathur

Само загубеняк може да си купи подобно грозно китайско – краварско нещо…

д-р Хаус
д-р Хаус

Дори и днес 911 от 70’те е кола която е мечта.Разбира се в много добро състояние.. Сядаш, палиш и кеф.Некакви модерни електроники и глупости..
Дали след 40+ години електрическото порше ще има същата сантиментална стойност и удоволствие? Съмнявам се.
А относно „зелените“ електрички-ако приемем че средно по една кола в домакинство е на ток, то колко и какви зарядни станции трябват та да могат тия батерии да се зареждат за час два,три..
Ако ставу 80% на ток автопарка толкова ток от къде? Или под всяка зарядна станция ще има мини реактор..

Бейзнесман
Бейзнесман

Караш Cayenne пишман бизнесмен.

Смешници