Renault EZ-PRO: роботизиран автомобил за куриерски услуги

0
545
На Автомобилния салон в Хановер Groupe Renault представи Renault EZ-PRO, автономен, електрически, свързан концептуален автомобил със споделени капсули, олицетворение на бъдещето на куриерските услуги

Доставката по домовете е една от най-големите възможности за революционни решения в сферата на професионалните услуги, тъй като онлайн търговията продължава да процъфтява, потребителите изискват бърза доставка, търговците търсят начини за оптимизиране на разходите за доставка, а градовете продължават да търсят нови начини за управление на интензивния трафик и задръстванията.

Като производител на лекотоварни автомобили (LCV) вече почти 120 години и лидер на европейския пазар на електрически лекотоварни автомобили, марката Renault е ангажирана с ускорение на промяната в куриерските услуги и в начина, по който придвижваме стоки.

EZ-PRO е концептуален модел, която се състои от автономен лидер под и съпътстващи капсули без шофьор. Марката Renault вярва, че в близкото бъдеще куриерските услуги няма да бъдат напълно автоматизирани и хората ще продължават да бъдат в основата на транспортите дейности.

В EZ-PRO автономният лидер под приютява консиерж, който наблюдава доставката на стоките, както и своя автопарк от капсули. Освободен от днешните ограничения на шофирането, консиержът може да се съсредоточи върху по-важни задачи, като надзор на ефективното планиране на маршрутите или осигуряване на допълнителна и персонална услуга като лична, премиум доставка на хранителни стоки или чупливи предмети.

 

В съответствие с обещанието на марката за по-лесен живот, EZ-PRO предлага безопасни и ергономични решения за консиержа, като достъп от предната част на автомобила, контролер под формата на джойстик и задвижване на четирите колела с цел лесно маневриране.

Автопаркът от капсули без водачи се движи последователно в колона или независимо един от друг

В съответствие с обещанието на марката Renault Pro+, персонализацията според конкретните нужди е също една от силните страни на този концептуален автомобил. EZ-PRO съдържа конфигуруеми модули, които отговарят на голямо разнообразие от специфични нужди на бизнес клиентите: за специалисти в сферата на куриерските услуги, но и за търговци, занаятчии и предприемачи.

„С EZ-PRO ние продължаваме нашата изследователска дейност по отношение на бъдещето на споделената градска мобилност. Фокусиран върху решенията за доставка, този автономен, свързан и електрически концептуален модел представлява идеалния инструмент, който е както създател на възможности за професионалистите, така и подпомагащо средство в услугите за всички свои потребители, преки и непреки. Той е базиран на експертния опит на Renault в лекотоварните автомобили и на ДНК-то на марката, което поставя хората в основата на своите решения“, заявява Лорънс ван ден Акер, Старши вицепрезидент, Корпоративен дизайн, Groupe Renault.

EZ-PRO е споделено решение

Конвой от капсули, който напуска един и същи хъб и се управлява от един и същи логистичен оператор, може да пренася различни видове стоки и продукти, като всяка капсула има свое собствено устройство за разплащане, тема, клиентела и място на доставка. Те обаче се управляват от една и съща електрическа и автономна платформа. По същия начин една капсула може да извърши серия доставки за един онлайн магазин и друга серия за друг магазин. Тези споделени сценарии допринасят за максимална продуктивност и пестене на разходи.

EZ-PRO – безпроблемно решение за крайните потребители (получатели)

EZ-PRO е предназначен да предложи оптимално решение за доставки както за професионалистите, така и за потребителите. Получателите ще могат да избират удобно време и място за доставка по свой избор. Крайният потребител ще може също да избира между това да получи своя пакет от консиержа или чрез достъп до касети на самообслужване в капсулите без водачи. Тези касети, достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, могат да бъдат отворени от получателя чрез приложение за мобилен телефон.

Решението за доставки за потребителите ще предлага също опции за проследяване в реално време чрез мобилно устройство и услуги за предупреждение за още по-безпроблемна доставка.

Цялостен положителен ефект върху градския живот

Дизайнът на EZ-PRO е проектиран с цел да минимизира визуалното впечатление и да подсили интеграцията на капсулите в градския пейзаж. Сатинираното покритие на купето, аеродинамичните компоненти на колелата, блестящият външен вид на отварящите се панели и отразяващите повърхности спомагат да се направят капсулите ненатрапчиви в градската среда.

Куриерските услуги съставляват 30% от трафика в градовете- натоварване, което EZ-PRO може да облекчи благодарение на своето споделено решение за доставки, гъвкавост и автономно шофиране. Това ще допринесе за по-малко автомобили на пътя в час-пик и по-малко задръствания, причинени от лоши шофьорски навици или зле паркирани превозни средства. Плавният поток на трафика може да бъде допълнително подобрен чрез свързване на роботизирания автомобил към градската инфраструктура като светофари и центрове за контрол на трафика.

EZ-PRO е част от серия концептуални модели на Renault, фокусирани върху градските мобилни услуги. EZ-PRO следва представянето на EZ-GO – електрически, свързан, напълно автономен, споделен автомобил за превоз на хора. Със същия стремеж да предостави устойчива мобилност за всички, EZ-PRO е 100% електрически, допринасяйки за по-екологична и по-тиха транспортна система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари