Volkswagen имат смелото намерение да създадат нова автомобилна ОС

3
1557

Колите, които се произвеждат в днешно време, са дефиниране от софтуера си също толкова, колкото и от двигателя или шасито им. Този процес започна бавно. Отделни платки, които контролират разхода на гориво или предотвратяват блокирането на спирачките, започнаха да се появяват под капака. Новите функции се нуждаеха от нов код, който работеше на малки черни кутии, и в днешно време се разпространиха толкова, че един нов автомобил може да има до 70 различни модула със софтуер от до 200 различни производителя. Ако това ви звучи като рецепта за потенциално бедствие – не сте далеч от истината. Затова Volkswagen Group – компанията-майка на марки като VW, Audi и Porsche решиха да кажат: „Дотук беше!“

Вътрешна конкуренция срещу икономия от мащаба

„В днешно време софтуерът е изключително сложен. Всяка функция е свързана с всичко – в колата, в облака, при дилърите – и виждаме, че твърде много проекти си навлякоха големи трудности. Веригата на процеса вече не е стабилна; има прекалено много неефикасност в него“ обяснява Кристиан Зенгер, който отговаря за отдела „Дигитални автомобили и услуги“ на VW Group. Проблемът донякъде се намира в дизайна; Фердинанд Пиех специфично пожелал Audi, Porsche и Volkswagen да разработват софтуер поотделно, с идеята, че вътрешната конкуренция ще подобри крайния резултат.

Но това довело до балканизация*. „Днес произвеждаме над 10 милиона коли годишно. Но те работят с около 8 различни електронни архитектури. В механичното инженерство, бих ни нарекъл платформени шампиони.“ казва Зенгер относно силата на VW Group в използването на малък брой често срещани архитектури от различни марки– MQB за напречно разположените двигатели, MLB Evo за премиум моделите и сега MEB за по-малки електрически превозни средства.

„Ние дефинирахме как работи в действителност глобалната индустриализация на брандове и пазари. При софтуера няма причина да се използват 8 различни архитектури.“ каза той, сравнявайки сегашната ситуация на VW Group с Android OS, където един и същи софтуер работи както на 60 доларови, така и на 1000 доларови смартфони.

Следващата стъпка за VW Group е да приемат същия подход към софтуера, обединявайки го под една вътрешна група, подобно на начина, по който финансови услуги или услугата за споделяне на коли Moia съществуват заедно с индивидуални автомобилни брандове. Това означава, че за в бъдеще една унифицирана автомобилна ОС ще върви на всичко от VW Polo до Audi A8. Предвид съществуващите инфотейнмънт операционни системи като Android, Automotive Grade Linux и QNX, от Arstechnica помолили Зенгер да дообясни.

Единна автомобилна ОС за всички 12 VW бранда

„Какво е операционната система в автомобилния свят? В днешно време имаме изцяло различна конфигурация ако е радиото, ако е шасито или ако е задвижващата част“ обясни Зенгер. Това също е довело до критични разлики в някои коли. Например, някои модели отказват да запалят, ако инфотейнмънт системата е повредена; GPS на навигацията отговаря за централния часовник на колата и без него, задвижващата система не може да работи. „Винаги когато променяме едно нещо, то се отразява върху всичко останало. Това, което правим в момента с тези така наречени „разширяващи функции“ е да ги извадим от потребителските функции и да ги поставим в междинен софтуерен пласт. Той е това, което наричаме операционна система.“ обясни той.

В един момент, това ще означава единен софтуерен пакет между автомобилите на VW Group – всичко от таблото с контролни прибори и инфотейнмънт системата до управлението на задвижващата система и шасито (например системите против буксуване (ASR, TCS) или електронната програма за стабилност (ESP) както и често срещани облачни услуги. Но всеки бранд ще може да разработва собствен потребителски интерфейс по същия начин, по който Porsche и Audi могат да построят силно различаващи се автомобили от същата MLB Evo платформа.

Android-базирана инфотейнмънт система

Зенгер също разкри, че VW Group ще използва Android за бъдещите версии на MIB инфотейнмънт платформата. Главната причина за това е по-добрата поддръжка от трети страни за тази ОС в сравнение с Linux. “Мисля, че трябва да се разраснем. Затова Android ще идва с колите, като по този начин ще даде на потребителите достъп до тази огромна екосистема. Но трябва да внимаваме с това за точно колко Android говорим. Има брандове, които използват автомобилните услуги на Google; това не е нашата стратегия. Когато направите това, получавате страхотен пакет от функции и услуги, без съмнение. Но също така трябва да предоставите цялата информация от сензорите [на Google] и като казвам цялата, наистина имам предвид цялата сензорна информация“ каза Зенгер.

Но ще трябва да почакаме докато усетим пълния ефект от тази стратегия. Според Зенгер отделът ще бъде напълно снабден с персонал – между 5000 и 10 0000 служители – до 2025. Но бъдещите автомобилни архитектури ще имат много по-малко отделни черни кутии и доставчици; вместо 70 различни модула, повечето от тези функции ще бъдат управлявани от контролери свързани чрез Ethernet вместо с автомобилната CAN шина. Този подход тепърва започва да навлиза при електрически автомобили на MEB платформата като ID.3.

*Балканизация – разделяне на регион или организация на по-малки взаимно враждебни части.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Виво
Виво

Тази платформа ще е пълен провал. ..
Андроид бе създаден от спортна злоба

Kинтири-минти
Kинтири-минти

Всичко живо вече операционни системи, изкуствени интелекти и гласови асистенти прави

Звездоброец
Звездоброец

Трябва да мине и още малко време хората да позабравят за гяволиите на VW с един друг софтуер, та да ги вземат насериозно. Иначе ще чакам с интерес как ще се развие това, има нужда от промяна на статуковото с новите електрички – не съм сигурен обаче че централизацията е решението от гледна точка на сигурността.