Когато става дума за опазване на конфиденциалността на личните данни на потребителите си и борбата с дезинформацията, Facebook не само, че не се справя добре, но и положението се влошава. Това е заключението от доклад, публикуван от Конгреса на САЩ в средата на тази седмица. В своите 449 страници, документът посочва множеството случаи, в които социалната мрежа не е успяла да се справи в тези отношения. Това, поне отчасти според конгресмените се дължи на липсата на конкуренция в социалното пространство, т.е. Facebook бива признат за монопол и от това страдат неговите потребители.

Докладът е следствие от 15-месечно разследване над антитръстовите практики на Google, Amazon, Facebook и Apple, като е дело на междупартийната подкомисия към Белия дом по въпросите на антитръстовото, търговското и административното прави, предава Mashable. Документът посочва начинът, по който Facebook поглъща част от конкуренцията си в лицето на WhatsApp и Instagram и определя твърденията на социалната мрежа, че не е монопол понеже има „много конкуренти“ за неверни.

„Позицията на Facebook, че нямат монополна власт и се съревновава в условията на един динамичен пазар не е подкрепено от документите, които те предоставиха на комисията по време на разследването. Вместо това, вътрешните бизнес показатели на Facebook сочат, че компанията притежава монополна власт“, се заявява в доклада. „В отсъствието на конкуренция, качеството, предоставяно от Facebook се влошава с времето, което довежда до по-слаби предоставяни защити за запазване на поверителността на потребителите и драматичен ръст на дезинформацията в нейната платформа“.

Комисията препоръчва разделянето на бизнеса на компаниите, както и превантивно блокиране на бъдещи сливания и придобивания. От Facebook са отказали коментар по темата пред медията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Д-р Q
Д-р Q
1 година

Напоследък тотално се разпасаха Марк и Джак. Банват, трият, цензурират, но сега ще им го набият четвъртит.