Американски учени изолираха гена на мързела

1
1

Американски учени откриха начин да превърнат мързеливите маймуни в работохолици посредством генна терапия, предаде Би Би Си. По принцип маймуните се хващат здраво на работа, само ако знаят, че ще получат награда, но животните, подложени на генна намеса, се трудят здраво през цялото време. Учените са установили, че маймуните твърде много приличат на хората по отношение на работата, поне тези, които живеят в лаборатория и се учат на труд, за да получат храна и вода. Те се концентрират върху задачите си, само когато наближи моментът да получат наградата си.

Учени от Националния институт по психическо здраве край Вашингтон, водени от д-р Бари Ричмънд, обаче са разработили генна терапия, която променя драстично отношението към работата. „Нормалните маймуни и хора предпочитат да се мотаят, когато имат много време, за да свършат възложената им работа и си дават зор, когато сроковете наближат“, казва ученият. Маймуните, подложени на генна терапия, спират да се мотаят, добавя той.

Терапията представлява блокиране на действието на произвеждания в мозъка допамин и действа за период от около 10 седмици, след което маймуните се връщали към нормалния си немотивиран начин на действие. Според д-р Ричмънд подобно лечение в бъдеще би могло да се използва и при хора в случаи, например, на депресия, когато човешките индивиди губят всякаква мотивация. Останалите просто трябва да се молят тази терапия да не попадне в ръцете на шефовете им, шегува се Би Би Си.

Източник: Dnevnik.bg

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Diezel Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Diezel
Diezel

Познавам доста хора, които имат нужда от нещо подобно:lol: