Eelo е нова мобилна операционна система, базирана на дистрибуцията с отворен код Android LineageOS. Създателят на тази ОС се опитва да създаде екосистема, в която продуктите и услугите на Google и IOS не участват по никакъв начин.

След като проектите Ubuntu Phone и Firefox OS бяха закрити, на пазара останаха съвсем малко операционни системи с отворен код. Но това не е пречка да се пробва нещо ново.

След два месеца се очаква анонса на ултра безопасния и конфиденциален смартфон Librem. Но междувременно бе обявена кампания, в рамките на която се създава нова мобилна операционна система с отворен сорс код с име eelo.

Eelo е новият проект на Gael Duval, създател на изключително популярната в близкото минало Linux дистрибуция Mandrake Linux, по-късно известна като Mandriva Linux. Гаел казва, че това е опит за освобождаването на потребителите от големите корпорации, които са обсебили нашия живот, обзели нашата конфиденциалност и продават нашите данни на рекламодателите.

„Не съм доволен от тази ситуация, понеже iOS събира нашите данни и това е причината да предпочитам отворения код. Не искам никой да ме следи и съвсем не съм щастлив от това, че Apple се побърква с новите си продукти, които стават все по-скъпи и все по-безинтересни.

Не съм доволен и от Google. Те също ни следят и улавят твърде много информация за всичко, което вършим. Те искат да ни познават колкото се може по-добре, за да продават реклами. Както милиони други хора, и аз не искам да бъда продукт на Google.

Искам да спра всичко това, поне за себе си. Хората могат да правят каквото си искат. Те могат да бъдат доброволни роби, но аз повече не искам да бъда роб.

eelo ще бъде нещо повече от мобилна операционна система. Тя ще има свои свързани уеб-услуги като електронна поща, облачно хранилище, онлайн офис и т.н. Тази мобилна ОС ще представи на крайния потребител всички инструменти, предлагани от Android или iOS“.

eelo е форк на LineageOS – дистрибуцията с отворен код, базирана на Android. LineageOS може да стартира всички основни приложения и ще се използва за създаването на една балансирана мобилна операционна система.

Гаел каза, че първата версия няма да предлага 100% защита и конфиденциалност, но с всяко следващо обновяване тя ще става все по-добра в това отношение.

Кампанията е стартирана на сайта за потребителско финансиране Kickstarter. Гаел помоли за инвестиция в размер на 25 000 евро. Към днешен ден вече са събрани 22 554 евро, а до края на компанията остават още 24 дни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари