Facebook най-накрая сложи край на чакането и разкри своята валута – Libra. Още преди появата ѝ се породи сериозно брожение в публичното пространство с нейни отявлени противници, със спорове за това дали може да се нарича криптовалута Libra, как социалната мрежа ще пази участниците в нея и дали това не е просто поредния опит за допълнителна монетизация на това, с което разполагат в изобилие – лична информация.

Един от явните критици на Libra се явява един от пионерите на биткойн революцията и криптопопуляризатор Андреас Антонопулос. По-рано тази година той се изказа откровено враждебно към Libra, наричайки я „корпоративна криптовалута“. „Това ще е просто още една неработеща, централизирана валута“, сподели Антонопулос през април.

На платформата London Talk, Антонопулос изрази за пореден път убеждението си, че Libra е срещу свободата, а използването на токените ѝ приравнява на убийство на демокрацията.

„Преди всичко това е следяща ви монета. Това е най-ужасната форма на шпионираща валута, свързана с най-лошия вид шпиониращ ви капитализъм. Запомнете, че всеки път, когато осъществявате една лесна транзакция и чуването звънтящия звук на монетите, това е звука от умирането на демокрацията. Това е звука от смъртта на независимостта. Това е звука от загиването на личната свобода и вие, в този момент правите някого богат, докато в същото време убивате всички онези неща, които имат стойност в свободните общества“, обяснява Антонопулос.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Добре казано!