Астрономи регистрираха 234 странни сигнала, които може би имат извънземен произход

0
204
Канадските учени-астрономи Ермано Бора (Ermanno Borra) и неговият аспирант Ерик Тротир (Eric Trottier) изглежда решиха да си направят харакири в областта на науката, след като заявиха, че са засекли сигнали от извънземни цивилизации. Учените твърдят, че са регистрирали 234 подобни един на друг сигнали, които идват от различни звездни системи. Естествено, това публично изявление предизвика оживени дебати и голям скептицизъм сред другите учени.

stars

Ермано Бора предполага, че за извънземните цивилизации е най-удобно да се използват мощни лазери при различните междузвездни комуникации. Ако Земята се окаже на пътя на излъчването някои от тези лазери, то ще стане възможно улавянето на тези сигнали, които са във вид на периодични кратки пикове светлина, скрити в спектъра на звездата. Тези пикове би трябвало да са много бързи и слаби и могат да се регистрират само със специално оборудване.

Енергията, необходима за тази комуникация е изключително голяма, но на Земята вече има подобни решения, като например лазерът Helios в Ливърморската лаборатория.

За да провери идеята си, Ерик Тротир търпеливо изследвал данните за над 2,5 милиона звезди, събрани в Sloan Digital Sky Survey. Повечето от тези звезди са от спектралния клас на нашето Слънце, а ученият търси импулси с еднаква продължителност и дължина 1,65 пикосекунди.

Въпреки страхотния песимизъм към тази идея, учените от проекта Breakthrough Listen Initiative възнамеряват да изследват някои от звездите от списъка на Ермано Бора с помощта на 2,4-метровия телескоп Automated Planet Finder.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари