Милиардерът и филантроп Бил Гейтс не счита програмирането за съществено умение в бъдещето. Според основателя на Microsoft, за постигането на голям успех са необходими задълбочени познания в науката, инженеринга и икономиката.

В интервю за LinkedIn, цитирано от CNBC, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс посочи трите най-необходими умения за бъдещия базар на труда. „Наистина считам, че базовите научни познания, математическите навици и познаването на икономиката ще бъдат най-важните изисквания в най-близкото бъдеще“ – отбеляза милиардерът.

Гейтс каза още, че съвсем не е необходимо самостоятелното писане на код. Достатъчно е да се разбира, какви точно възможности имат разработчиците и програмистите. „Хората с познания и умения в тези три области ще бъдат влиятелни във всяко едно предприятие“ – каза още Бил Гейтс.

Икономиката, инженеринга и науката са необходимата база знания за постигане на успех. Гейтс добави „Бих избрал една от тези три сфери, ако започвах днес„.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се занимава с развитието на две от тези области – с биологически науки и енергетика. Организацията инвестира в стартиращи компании, занимаващи се с чиста енергетика, в лекарства за борба с полиомиелита и маларията, в образованието и други.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
23 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
И.П.Талеви аз съм виновенillkoFact checkingDon Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
GalaxyNote8
GalaxyNote8

Най големия ако не беше този човек много от нас нямаше да познават великите десктоп машини респект!

монгус
монгус

коментар на 1 от онези 80%

MAKE BULGARIA GREAT
MAKE BULGARIA GREAT

Прав е, нужно е да се мисли за реални икономики, за реален пазар, за реален капитализъм.

Комунистическата идеология и пропагандата фалират всичко и всички, които почнат стрмеж към тях.

Средностатистическия Българин е прост, комунист и с анахронични постболшевишки разбирания. Поради тази причина държавата е изкъртена икономически. Махайте се от тази скапана и изкъртена псевдодържава. Тук няма бъдеще!!!!!!!!!!!

NGC
NGC

Пак ли ти приятелю?! Това май е патологичен случай или платен „тролизъм“.
Ако желаеш да се махнеш – има летища, автогари и т.н. Моля не пропагандирай за емиграция, въз основа на собственният си горчив опит. Ако не си успял да се реализираш и да живееш достойно тук, сигурно има други, които могат и ще могат…стига да не си промият мозъците от такива изказвания. А и явно пропагандата ти е промила съзнанието достатъчно, че да си така изпълнен с гняв? Или получаваш пари за това „тролене“? 🙂

MAKE BULGARIA GREAT
MAKE BULGARIA GREAT

По принцип се целя към милиона, но това не ми пречи да видя, че Българинът в комуняга, който се облизва пред благата на Запада с поглед към комунизма, Русия и Съветския съюз в миналото. Това ни пречи да се развиваме и ми се ще младата генерация да се развива в капиталистическо, пазарно общество на Запад, отколкото да седи тук в комунизма, в държавата на Борисов и Пеевски, в която п половината икономика зависи от държавата, а простия комунист така и не разбира що бачка за 500 лв. Кога за последно видя някой технологичен и успешен стартъп в БГ, на който… Виж още »

NGC
NGC

Разбирам те принципно. В интерес на истината живея от 3 месеца в това „капиталистическо, пазарно общество на Запад“ и не ми харесва. Предстоят ми още 3… Има някои хубави неща, като чистотата и добрата пътна инфраструктура примерно, но няма много други неща, които да ме грабват. Всъщност е въпрос на вкус. А че имаме повече от колкото трябва черни овци, тарикати, селяни и псевдо-мутри-гъзари – това е така и е дразнещо. Но моята гледна точка е различна. Нека тези, които живеем в България и имаме малко по-широк хоризонт на разбирания, да направим така, че с пример да ориентираме „младата генерация“.… Виж още »

монгус
монгус

Приятелю за съжаление именно комунистите са виновни. Проблемът на комунизъма е че е правил и възпитал съзнанието на хората да бъде плоско, да не задават въпроси, да свеждат покорно главица пред „онзи“ който управлява, който е шефа. А това рано или късно води до култ към личността, което води до лизане на задници. В капиталистическият свят няма шефове. Там шефа са „парите“. За съжаление трябва да минат много поколения докато се изчисти този начин на мислене, а до тогава няма да остане България. Мога да ти кажа че старият ми шеф беше възпитаник на комунистическо семейство, той ми е казвал… Виж още »

NGC
NGC

До някъде съм съгласен. Аз никога не съм работил за „шеф“ и между другото, ако имам тази възможност, никога няма да го направя. В момента ако някой ми се изтипоса с такава житейска мъдрост, като в твоя пример, просто си тръгвам. Щастлив съм, че имам възможност да го направя. От 18 години работя за международни компании и някак виждам нещата по-различно. Не оспорвам проблемите, коренящи се в комунизма, но добре виждам проблемите на корпоративният западен свят. Винаги съм бил на мнение, че разделението в нашето общество на основи като изток-запад, комунисти-капиталисти, САЩ-Русия, и т.н. е ОСНОВНИЯТ ни проблем, дълго преди… Виж още »

Radical
Radical

Много си прав! @монгус

Radical
Radical

Нека да го наречем, селяндур-архаизъм, хора, които вързват кучетата си по колите и ги убиват по този начин. Пияни, пушат, пият, гледат с неадекватен поглед, псуват на ракия пред телевизора, хвалят „Бай Тошо“ и т.н. Според мен това имаше предвид човека, и да , България е там, къдеот има Българи. Тук останаха само ултра селяци, освен може би в София. Говоря за разбирания.

Мангалата
Мангалата

Абе швестер недоклатен, това че ти не мърдаш от селото си и само селяни са покрай теб, не означава че цяла българия е такава. Оня ден писаха за семейство японци, държали дъщерята си в мазето да се въргаля в изпражненията си. На 33 години, тежала 19 кг. Може също така да се качиш на някой от множеството кораби м/у Стокхолм и Хелзинки, всяка събота и неделя. Там можеш да видиш хиляди хора мъже, жени, бременни, да се напиват до посиране ( щото се води безмитна зона на кораба и алкохола е евтин ). Вярно не пият ракия, но ефекта е… Виж още »

pix3l
pix3l

Не знам за успешен технологичен Start Up в момента, но има успешни технологични фирми, известни в целият свят. Например https://www.chaosgroup.com/ е българска фирма, спечелиха Оскар с технологиите си. Повечето технологични Start Up-и са създадени от прости програмисти, които искат да изкарат някой лев само с хубав код… да, ама не. С хубав код ще изкараш пари, като работиш във фирмата на някой друг. За Start Up трябва да си човек като Бил Гейтс, Стив Джобс, Илън Мъск, Майкъл Дел, Тони Шай и т.н. – предприемач.

xaxa
xaxa

ако беше така още щеше да има държавна сигурност и да не влиза сулю и пулю през границата и да се стреля на месо
а бил гейчо какво дакаже
няма да каже щях да правя операционна система щото вече има windows и ще си съдава конкуренция да му взимат хляба.

Гей
Гей

Радара засече селяк.

Fact checking
Fact checking

Бил Гейтс отдавна няма нищо общо с Майкрософт и Уиндоус. Провери си фактите. Той е един от наѝ-богатите в момента и след напускането му на Майкрософт. Дали Уиндоус ще успее или не няма да повлияе на “хляба” му. Хората живеят с далеч по-голям кръгозор от елементарното “хляба” на Българина, чиито мечти са свързани само с наяждане и напиване.

И.П.Талев
И.П.Талев

А при комунистите България произведе първа в света компютри за домашно ползване , първия в света малък преносим компютър. Малко по късно качен в космоса от български космонавт.В България никога не е имало комунизъм въпреки името на партията.Преди да започнеш да употребяваш думата социализъм или комунизъм вземи да изучиш книгите на МАКРС!!! Комунизъм и социализъм може да има само в много силно социално общество.

MAKE BULGARIA GREAT
MAKE BULGARIA GREAT

Бил Гейтс се е развил, защото е живял в свободно, капиталистическо и демократично общество, което си има правова държава, която не му пречи да се развива, нито да фалира. В пазарна и конкирента среда, Бил Гейтс прави световна технологична компания. Ако живееше в България и не беше някъде на някой, щеше да е експерт в БАН за 400 лв. Гледайте кун Русия и псувайте САЩ, но ние сме боклуци и нападнали именно заради САТАНИНСКИЯ социалистически лагер! Не на комунизма и комунистите, аз съм просто човек! Времето е наше!!!

NGC
NGC

Защо се е развил Бил Гетс..малко цинично ще е моето мнение, но ще го изкажа. Накратко – пари при пари отиват. За съжаление и като антитеза на твоето твърдение е това, че всъщност семейството на Бил Гейтс е със сериозни възможности и контакти, които дават летящ старт на младият симпатяга. Това го наблюдаваме и по нашите ширини, ама го наричаме по друг начин – корупция, шуро-баджанащина, синдром на маминото синче и т.н. Но като го видим „на запад“ всичко е мед, масло и ангелски химни. Това е сериозен народо-психологичен проблем очевидно – обожествяваме нещо, което не сме виждали, а преекспонираме… Виж още »

...
...

*полиомИелита

Админ
Админ

Баси тъпите троленета. Честно направо някои са ми смешни. От около 15г работя за западни компании главно извън България. Цялото ми семейство е така ориентирано – децата ми са в 2 западни държави, племенници и прочее също по света. Всички сме или в технологичната или в научно ориентирана сфера. Имам колеги и приятели в над 40 държави влючително USA, Oman, Japan, S. Korea. Не сме „богати“ но сме доста над средното ниво у нас. Доста. Обиколил съм половината свят. Само да спомена че съм завършил висшето си точно по времето на смяната на системата – 1990. Работил съм около 15г… Виж още »

MAKE BULGARIA GREAT
MAKE BULGARIA GREAT

Ти доказваш тезата ми идеално!!! Ти си пример за западно ориентиран българин, който благодарение на капитализма, демокрацията и западния модел успяват. Работиш за чужденци, но стоиш в БГ. Успешно! Това комунягите дето сега искат нов СССР и обвиняват частната собственост, приватизацията , вместо да посочат държавните регулации на Борисов и Пеевски в техен интерес, явно не го знаеш. Новото поколение е болно по отношение на социалистически модели и путинизация. Явно не контактуваш с такива и по написаното съдя, че си Пт София. Но в не-София е пълно с комуняги, нови, мазни и клатещи Жългария извън ЕС!!!

Don
Don

“Лафовете за началници и комунисти – може да си ги закопаете дълбоооооооооко. Хората са еднакви, строя е без значение ако се използва умно.“

“Админ“ 80%та от булгарите седят пушат, пият кафета, търкат картончета и чакат някои да им реши живота – за справка във Америка масово се бачка на по 2-3 места(12-14часа).
Този манталитет на булгарите(да седят и да чакат) е изграден имено от комунизма, там думата предприемачество НЕ съществува.. седиш си, и чакаш господаря/партията да ти реши нещата/живота.. до ден днешен булгарите живеят със тази идея, и чакат светлото бъдеще.

NGC
NGC

Don, твоят опит там очевидно е мноооого по-различен от моя. На 2-3 места работят черните, латиносите и т.н.. Това което виждам всеки ден вече в просължение на месеци е, че в US са изградили комунизма, ама по-успешно от нас навремето. Отиват на работа в 8-9 и си тръгват в 4-5. Цял ден си правят срещи, говорят, разискват, а работата никой не я върши. Всичко е лесно, безметежно и хората си дебелеят, ходят си по психоаналитици, защото нямат други житейски проблеми. Работя в технологично звено на фармацевтичен ентерпрайз като консултант, но реално ако искам нещо да се свърши, не консултирам а… Виж още »

Don
Don

единствено съм съгласен със това, че Америка е много социална държава, но между комунизъм и социализъм има голяма разлика.

българи такова понятие не съществува, булгари или болгари е по-правилно да се каже.

и аз съм виновен
и аз съм виновен

какво е Америка ?! Социална държава?! Разкарай се от тук трол нещастен

Админ
Админ

By the way… Според мен Bill Gates е един от най-значимите хора на 20 век. Нещо като Мъск сега. Неговата идея е мнго по-голяма и успешна от тази на най-големия му конкурент – Steve Jobs. Jobs, си беше едно наперено леке което просто беше жадно за внимание. И докато той обясняваше колко е велика iOS (купен и украсен BSD Unix), Windows стана доминантна система по света. И стана такава защото даваше далеч по отворен досъп на платформи и разработчици а не да работи само на собствена хардуерна платформа (както е при Apple и досега). Ако погледнете ще установите че програмите… Виж още »

MAKE BULGARIA GREAT
MAKE BULGARIA GREAT

Явно не знаеш за кого е работил Гейтс и чии сорс код краде. По написаното се съмнявам, че си технически грамотен.

Първото нещо, което бил буквално купува е DOS, второто е кражба на сорс код за интерфейса от Епъл, защото са имали достъп до него, когато са били наети от Джобс да пишат софтуер за Епъл.

illko
illko

Добрите творци копират; великите творци крадат. — Това е известна фраза на Джобс, но той (не)правилно цитира Пабло Пикасо. „Второстепенните творци копират; великите творци крадат“ …

Бил е Велик, най-великият предприемач на нашето време! Той направи така, че светът да е свързан. Джобс също беше велик, но той беше идеалист, а Бил е прагматик! Да, стана милиардер в процеса, което накара много мишки като теб да хейтят, но фактите са факти, а ти все още си мишка 🙂

И.П.Талев
И.П.Талев

Сетила се Мара да се побара.Та нали енергетиката и биотехнологиите дърпат конците на света.И не дават по никакъв начин да се говори за свободната енергия.