Бъдещето на интернет е под въпрос, смятат експерти

0
24

Бъдещето на глобалната мрежа никак не е розово. Това е изводът от мащабно изследване на интернет технологията, направено сред 1286 експерти, отговорили на специално подбрани 24 въпроса.

Проучването, което е публикувано от американски университет, стига до извода, че е възможно интернет да не се радва на безпроблемно съществуване в бъдеще. Почти категоричното мнение на експертите (66% от всички запитани) е, че мрежата е заплашена от евентуална мощна атака.

Според 59 на сто от участниците в изследването безопасността и конфиденциалността на личните ни документи и данни са застрашени и тази тенденция тепърва ще се засилва.

Ако не се взимат предвид тези негативни прогнози и оценки, IT специалистите са на мнение, че през следващите десет години мрежата ще навлезе още повече във всекидневния ни живот. Очаква се областите, за които това ще важи в най-голяма степен, да са журналистиката, образованието и професионалната сфера за все повече хора.

Освен това се предвижда и след десет години да не бъде предотвратена свободната обмяна на музика онлайн, срещу която недоволстват големите звукозаписни компании.

Експертите са на противоречиви мнения относно използването на интернет от религиозни и екстремистки групи, от обществени организации и в здравната сфера. Само 32% от запитаните смятат, че хората са склонни чрез интернет да подкрепят политическите си лидери или да отхвърлят идеи, които противоречат на личните им схващания. Още по-малко специалисти пък са склонни да вярват, че гласуването онлайн ще бъде широко прието до 2014 г.
Източник: Investor.BG

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари