Българско приложение позволява безплатни разговори към 0700 номера

13
7854

От доста време почти никой не се замисля за това колко време говори по мобилния си телефон. Отдавна минаха времената, в които всеки имаше включени брой минути и внимателно следеше изчерпването им. Почти всички вече са на планове с неограничен брой минути, а допълнително се таксуват само обаждания към номера с добавена стойност, подобни на такива, които започват с 0700.

Зад телефоните с номера, започващи по този начин, стоят обикновено държавни институции, банки, ЕРП-та, куриерски фирми, онлайн търговци, вериги за хранене, медицински институции, комунални услуги, сервизи и много други. Всички обаждания на телефони с такъв код не са безплатни, а се таксуват допълнително между 30 ст и 1.20 на минута. Не рядко подобно обаждане минава през изчакване на отговор, слушане на музика и на предварително записани съобщения и не са редки случаите, в които подобен разговор излиза над 5 лв, а има и случаи, в които един такъв разговор излиза повече от целия абонаментен план с неограничени разговори и включен интернет пакет.

Решение за спестяване на разходите от разговорите с подобни номера дава софтуерния специалист Пламен Танев, който създава мобилни приложения за Android и iOS, наречени 0700 – безплатни номера.

След като от личен опит разбира колко коварни за тези номера, програмистът се заема със създаването на приложение, което да спести пари на всеки, който реши да го ползва. Пламен се възползва от слабост в системата. Оказва се, че зад всеки 0700 номер всъщност стои друг, съвсем обикновен, който може да бъде набиран на стандартна тарифа.

Според него всички граждани трябва да имат достъп до нормалните номера и той започва да ги издирва, така че да се избегне скъпото пренасочване. Мобилните приложения на Пламен Танев представляват телефонен указател с всички известни номера, които стоят скрити зад 0700. Те са достъпни и на сайт, който можете да отворите и през нормален браузер.

До номерата можете да стигнете по един от трите начина:

Приложението 0700 в Google Play

Приложението 0700 в AppStore

Мобилен сайт на 0700

Идеята е, че всеки път в който ви се налага да звъните на 0700 номер можете да проверите в указателя дали той няма безплатна алтернатива и така да спестите не малко от сметката си.  Програмистът споделя, че ъпдейтва често приложението, а целта му е винаги номерата да са актуални. Ако има промени те често се нанасят своевременно.

Ентусиазмът на Пламен очевидно е заразен и в инициативата вече се включват много хора, които обменят информация за промените в номерата, въвеждат информация в базата с данни, а имената им се споделят и в самото приложение. На сайта на приложението вече има дори поместени истории с неприятни преживявания около 0700 номерата и добавената им стойност. Всеки един член на екипа работи съвсем друго, а проектът по-скоро е нещо като доброволна инициатива.

Той вече има доста по-подробен сайт, на който има и повече за създаването на Фондация 0700

Създадохме “0700”, за да отговорим на една все по-тревожна тенденция, с която се сблъскваме ежедневно в професионален и личен план – начисляването на завишени сметки към абонаментните планове. Макар и многобройни жалби от граждани да са постъпвали в КЗП, до благополучен резултат до този момент не е достигнат. За това ние създадохме база от данни, която предоставя алтернативни номера, които биват покрити от минутите към абонаментните планове.

По пътя на нашата мисия, успяхме да привлечем стотици съмишленици, които ни помагат с предоставянето на нови номера, развитие на услугата и обратна връзка. Това ни мотивира да продължим и нашата дейност под формата на Фондация.

Недостатъчната информираност на българските граждани довежда до генерирането на стотици хиляди левове годишно за допълнителни сметки към мобилните оператори. Нашата мисия е да помогнем да намалим тези разходи.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари