fbpx
13.8 C
София

Военните сили на САЩ тестват сателит, който изпраща електричество от космоса до Земята

Най-четени

Екип от учени с финансиране от военните сили на САЩ тества прототип на слънчеви панели, които теоретично могат да изпращат електричество от космоса обратно до всяка една точка на Земята, съобщават от CNN.

Панелът, наречен Фотоволтаичен радиочестотен антенен модул (PRAM) е приблизително с размерите на кутия за пица и беше представен за първи път през май 2020 г., монтиран на най-секретния дрон на Пентагона – Х-37В.

Благодарение на факта, че слънчевата светлина не е блокирана от земната атмосфера, панелът може да получи повече осветеност от слънцето, която да генерира в електричен ток, отколкото, ако е позициониран на Земята. Досега прототипът е успял да генерира електричество с мощност от 10 вата, които са достатъчни за захранване на таблет или смартфон.

Но устройството все още не е се е справило с по-трудната част – много по-сложния процес на предаване на мощността обратно на Земята – нещо, което изследователите се надяват да бъде възможно през следващите няколко години.

Глобално предаване на енергия

Технологиите за предаване от сателити към Земята, необходими, за да бъде реализирана тази амбиция, все още са в своя зародиш, но такъв метод на доставка на енергия може да се окаже изключително обещаващ.

„Уникалното предимство, което сателитите на слънчева енергия имат пред всеки друг източник на енергия, е тази възможност за глобална предаваемост“, каза Пол Джафе, главен изследовател на PRAM от американската военноморска изследователска лаборатория пред CNN. „Можете да изпратите енергия до Чикаго и за части от секундата по-късно можете да промените нейната посока към Лондон или Бразилия.“

Това означава, че подобна система би могла да бъде изключително полезна, за да осигури незабавно подаване на електрическа мощност до районите на Земята, претърпели природни и други бедствия, без да се разчита на изградената наземна инфраструктура.

Според статия, публикувана през януари в списанието IEEE Journal of Microwaves, Джафе и колегите му установяват, че излъчването на мощност на микровълни и милиметрови вълни може да се окаже изключително полезна технология, особено когато панелите като PRAM трябва да бъдат мащабирани чрез комбиниране на няколко от тях.

„Следващата логична стъпка е да увеличим възможностите на технологията за покриване на по-голяма площ, която събира повече слънчева светлина, която превръща в микровълни“, каза Джафе пред CNN.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини