Всички добавки за Firefox са изключени поради изтекъл срок на сертификат на Mozilla

57
3565

Mozilla официално предупреди за възникването на масови проблеми с добавките за Firefox. Всички допълнения са блокирани за милиони потребители поради изтекъл срок на сертификата, необходим за формирането на цифровите подписи. Освен това, не могат да се инсталират нови разширения от AMO (addons.mozilla.org). Не са засегнати абсолютно всички потребители, но оплакванията за масови.

Изход от тази неприятна ситуация засега не е намерен. Разработчиците на Mozilla обмислят всички варианти са справяне с проблема, но засега се ограничават само с потвърждение на ситуацията и че добавките са станали неактивни в 00:00 часа (UTC) на 4 май. Сертификатът е трябвало да се обнови преди седмица, но това не е станало и този факт е останал незабелязан. И сега, няколко минути след стартирането на браузъра се появява предупреждение, че добавките са изключени поради проблеми с цифровия подпис и допълненията изчезват от списъка. Проверката на цифровия подпис става един път в денонощието или след стартирането на браузъра и при отдавна работещ Firefox добавките не се изключват веднага.

Засега заобикаляне на проблема е възможно само в Linux чрез изключване проверката на цифровия подпис. Необходимо е чрез about :config да се намери параметъра xpinstall.signatures.required и да му се даде значение false. Този метод работи и в бета версиите на Linux и Android. За Windows и macOS тази манипулация е възможна само в нощните компилации и във версиите за разработчици (Developer Edition).

Някои потребители се досетиха, че е възможно да се върне датата на системния часовник назад, преди изтичането на сертификата. Но ако жълтият надпис веднъж вече е излязъл, този метод не помага.

Допълнение: Разработчиците на Mozilla съобщиха, че тестват пач, който скоро ще бъде изпратен на потребителите, но окончателното решение още не е взето. Преди появата на пача, формирането на цифрови подписи е изключено, но това може да доведе до заразяване, масова епидемия, размножаване на програмите за следене и подслушване и т.н.

57
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
30 Коментари
27 Отговори на коментарите
36 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Данчо
Данчо

И аз се бях опулил тая сутрин и се чудих какво става…

user
user

Дори да не ползваш браузъра на гугал те пак си знаят всичко за теб …
Трябва да се спазва много висока интернет хигиена ако иска някой да запази личната си информация само за себе си,

the professor
the professor

при palemoon тоя проблем го няма…

Сами
Сами

При мен добавките си работят без проблем.

ronsim
ronsim

Хранителните ли добавки имате предвид? 🙂

и тези са тикви
и тези са тикви

„Сертификатът е трябвало да се обнови преди седмица, но това не е станало и този факт е останал незабелязан“

Абсолютно несериозно и непрофесионално отношение, да нe споменавам че месец преди изтичане на сертификата започват едни почти спамерски напомняния за подновяване.

RMM
RMM

Firefox отдавна не е това, което беше преди няколко години. Откакто смениха интерфейса ползвам Waterfox. Там няма подобни проблеми, а си вървят абсолютно всички добавки за Firefox.

kolon
kolon

имам инсталирана само една добавка към firefox-а и като отида на extensions не ми се появява жълто предупредително съобщение.
а това че сертификатът на mozilla не се е подновил означава ли, че ако сърфираме с firefox не бива да влизаме в акаунти, да задаваме потребителски имена, пароли за email-и и т.н.?

kolon
kolon

сървърът, на който се host-ва поддомейна на mozilla https://discourse.mozilla.org/, май не е достъпен! прекалено много заявки?

quake
quake

xpinstall.signatures.required -> false работи за всички версии на Firefox, независимо да ли Linux или Windows.

111
111

И въпреки това добавките са спрени

Ратнемок
Ратнемок

При мен за сега работят, но обновяванията не се прилагат. Ако настъпи проблем бих проверил това решение:

Shut down Firefox
Open extensions.json
Rreplace all instances of „appDisabled“: false to „appDisabled“: true
Replace all instances of „signedState“: -1 to „signedState“: 2
Save and start browser
Disable and re-enable all extensions in about :addons

Ратнемок
Ратнемок

Току-що изгърмяха. Към момента горното описание работи за почти всички добавки.

Пенчо
Пенчо

Да и аз със този фикс ги оправям

abv
abv

Беше ми доста неприятно сутринта, когато видях света без ад блокър и трябваше да търся нов браузър, различен от хром и дъщерните му.

boot
boot

А за Андроид намери ли решение (браузер с Адблокър)?

bure_s_barut
bure_s_barut

Opera за Android e перфектна с блокирането на рекламите.

boot
boot

Хм.. Качих Опера мини и шок – още при инсталирането ме пита дали дали съм съгласен да ми таргетират рекламата от „тяхните партньори“… Никъде не намирам опцията да трие всичко при изключване (история, бизквитки и т.н.). И как се махат гадните сайтове (като Facebook) от началната страница? Също, не ползвам и Гугъл.. На прив поглед, голяма гредица таз Опера Мини и без възможност за основни настройки.
Воала! – https://www.opera.com/privacy
Сиреч опера е Facebook на браузерите.. хаха Айде, на боклука.

bure_s_barut
bure_s_barut

boot, казах Opera, а не Opera Mini !!!

boot
boot

bure_s_barut, отвори линка. Не е само за Опера Мини

luser
luser

Firefox Android + uBlock Origin

Ozzy
Ozzy

KIWI браузер.