11.8 C
София

Въпреки края на поддръжката й, Windows XP продължава да е втората най-популярна операционна система

Най-четени

Поддръжката на Windows XP от страна на Microsoft приключи на 8 април. Това, обаче, изобщо не означава, че потребителите тутакси са обновили компютрите си с по-нова версия на софтуера. Всъщност, последното проучване на фирмата Net Applications показва, че ХР продължава да е втората най-популярна операционна система на пазара.

В края на април Windows XP е държала цели 26,3% от пазара за настолни операционни системи. Все пак, популярността на платформата е спаднала малко в сравнение с март, когато Net Applications определиха пазарния й дял като 27,7%, но спадът едва ли е толкова голям, колкото са се надявали Microsoft.

Компанията от поне седем години насам предупреждаваше, че поддръжката на ХР ще изтече този април. В момента всички нейни потребители са спрели да получават фиксове за грешки, „кръпки“ за запушване на дупки в сигурността и всякакви други ъпдейти, което ги прави доста по-уязвими на кибер атаки от преди. Пазарният дял на ХР със сигурност ще продължава да пада в следващите месеци, но поне през април спирането на поддръжката изглежда не е имало кой знае какъв осезаем ефект.

Иначе, според Net Applications, Windows 7 продължава да е най-популярната операционна система, държейки 49,3% (почти половината) от пазара в края на April. Дялът на Windows 7 се е покачил спрямо март, когато беше 48,7%. Популярността на Windows 8 и 8.1 също расте: комбинираният им дял сега е 12,24% спрямо 11,3% през март.

На четвърто или пето място (зависи дали гледаме на Windows 8 и 8.1 като на един продукт) се нарежда Mac OS X 10.9 с дял от 3,75%, следвана от Windows Vista с 2,99% и Linux с 1,49%.
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини