В Кувейт обявяват „джихад“ на… Bluetooth

1
1

Правителството на Кувейт е приело, че “неправилното използване” на Bluetooth представлява углавно наказуемо деяние. Това решение е доста странно, тъй като Bluetooth е просто технология за предаване на данни и е неарзбираемо как може да се “използва неправилно”. То обаче е предизвикано от внасянето на поправки в кувейтския закон 9/2001 в частите, касаещи нерегламентираното използване на подслушващи и телекомуникационни устройства. Поправките са внесени, заради многобройните молби на граждани на страната, чиито жени са станали обект на снимане без разрешение от страна на “луднали” мобилни папараци.

В официално изявление на правителството на Кувейт се казва, че поправките са приети за “защита на обществените ценности и морал, които е призвана да гарантира Конституцията”. Законът е приет от правителството и чака одобрението на Емира на Кувейт, за да влезе в сила. “Неправилното използване” на Bluetooth, според закона, ще се наказва с две до пет години затвор, според тежестта на деянието. Западни експерти са на мнение, че е станала грешка – правителствени експерти не са проучили достатъчно съвременните технологии и вместо мобилните телефони с вградени камери, са поставили под ударите на закона съвършено невинната, но звучаща заплашително Bluetooth технология.

В Саудитска Арабия нещата са доста по-напред в това отношение. Там официално е забранено ползването на мобилен телефон с камера и то не от вчера, още от месец септември 2002 година. Това обаче не пречи в страната да се внасят контрабандно “камерофони. Стигало се е и до куриозни случаи. През април тази година, например, реклама на “забранения” по всички признаци Samsung E700 е украсявала централната улица на свещения град Джид.

И все пак, знайте, че ако посетите Саудитска Арабия и имате телефон с камера, при влизането той ще ви бъде конфискуван и повече никога няма да го видите.

Източник: Днес+

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
ФИЛИП Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ФИЛИП
ФИЛИП

Ебати шибаната държава е Саудитска Арабия. Наш кога ше отида там та да ми вземат Нокиата с камерата.:angry: Откаченяци:angry: