fbpx
1.8 C
София

В Перу билбордовете пречистват въздуха

Най-четени

Билбордовете могат да служат не само за реклама и изследователите от Университета по инженерство и технологии в Перу (UTEC) веднъж вече доказаха това, създавайки билборд, който произвежда питейна вода. Последното им творение е още по-интересно. Новият им билборд може да пречиства въздуха като, според учените, само един такъв върши работата на 1200 дървета, почиствайки площ от 100 хиляди кубични метра.

Първият от новите билбордове вече е поставен в близост до строителна зона в столицата Лима – вероятно един от градовете с най-мръсен въздух в цяла Южна Америка. Билбордът комбинира замърсения въздух с вода и с използването на основни принципи на термодинамиката активно разтваря замърсителите (бактерии, прах и микроби) във водата. Това, което излиза от него е чист въздух.

Учените твърдят, че само в рамките на една седмица този март билбордът им е пречистил около 500 хиляди кубични метра въздух, унищожавайки 99% от бактериите, които е носел. Според тях, ефектът от пречистващата технология може да бъде усетен в радиус от 5 улици – нещо, което помага както на строителите, така и на хората обитаващи същия район. Що се отнася до разтворените замърсители, те се отнасят до лабораториите на UTEC и там се анализарат с цел създаването на още по-ефективни билбордове в бъдеще.

Екипът уверява, че в пречиствателния процес се използва 100% рециклирана вода и минимално количество енергия – около 2.5kW на час.

Вижте повече за иновативния билборд във видеото по-долу.

 
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини