fbpx
4.7 C
София

В САЩ препоръчват поставянето на трета доза от ваксината на Pfizer срещу COVID-19 на възрастни и уязвими хора

Най-четени

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ в петък обяви одобряването на поставянето на трета доза от ваксината на Pfizer / BioNTech за възрастни американци, хора, живеещи в заведения за дългосрочни грижи, възрастни със съпътстващи медицински състояния и служители на първа линия, които са изложени на по-висок риск от заразяване от COVID-19.

Решението идва след като консултативния комитет към CDC препоръча в четвъртък поставянето на трета доза за хора над 65 години и възрастни с придружаващи медицински състояния, но гласува против препоръчването да се поставя трета доза от ваксината на хора на възраст между 18 и 64 години, които са изложени на по-висок риск от заразяване c COVID-19 заради тяхната работа. Решението на директора на CDC Рошел Валенски е в съответствие с разрешението на Администрацията по храните и лекарствата, дадено по-рано тази седмица, отново за ваксината на Pfizer срещу COVID-19.

„Вярвам, че можем да обслужваме най-добре нуждите на общественото здравеопазване на страната, като предоставим още една доза от ваксините за хора със съпътстващи медицински състояния и за възрастни с висок риск от заболяване, поради професионалния и институционалния климат, в който работят, където може да има по-големи шансове от разразяване на огнища от вируса“, каза Валенски в рамките на брифинг. „Това съответства и на разрешението на FDA за поставяне на трета доза от ваксината и прави тази възрастова група официално одобрена с консенсус за поставяне на трета доза“.

Ваксините срещу COVID-19 са високоефективни за предотвратяване на развитието на тежки симптоми, които да доведат до хоспитализация и смърт, въпреки че продължава да съществува силно безпокойство относно високата предаваемост на Делта варианта. Тъй като в някои държави в момента се отчитат рекордни нива на случаите, учените анализират коя е най-уязвимата група от вируса в момента. Без да е особено трудно да се отговори на този въпрос, се потвърждава, че това е групата на неваксинираните, при която се наблюдават над 97% от всички тежки или смъртни случаи от вируса от месец юли досега. Докато САЩ се подготвят да предложат допълнителни дози за вече напълно ваксинираното възрастно население, то малко над 2% са хората, които да са получили поне една доза от ваксината, в страните с ниски доходи. Причините за това са всеобхватни, но все повече се увеличава броя на страните, в които не се регистрира недостиг на ваксини или липса на логистична възможност за ваксинация, а липса на желание и доверие сред обществото.

По време на брифинг в петък сутринта президентът Джо Байдън заяви, че САЩ са готови да започнат да предлагат трета доза от ваксините още днес, като ще бъдат осигурени достатъчно ваксини за всички американци, които отговарят на приетите и цитирани по-горе условия за поставяне на трета доза от ваксината – в това число здравни работници, учители, служители на хранителни магазини и други работници на първа линия.

„Третата доза за засилване на имунитета е безплатна и лесно достъпна“, каза Байдън. „Получаването на трета доза от ваксината ще бъде налично на над 80 000 места в САЩ, включително 40 000 аптеки в цялата страна“, допълва президентът, който е на 78 години, като казва, че той също ще си постави трета доза за засилване на имунитета срещу вируса, тъй като попада в препоръчителната възрастова кохорта.

CDC също така препоръчва на хората на възраст над 65 години, които пребивават в места за дългосрочни грижи, и хората от 50 до 64 години със съпътстващи медицински състояния, да получат бустерна доза от ваксината на Pfizer срещу COVID-19 най-малко шест месеца, след като са приключили пълния си ваксинационен цикъл, с поставянето на втората игла. За хората на възраст между 18 и 49 години и тези със съпътстващи медицински състояния, както и за работниците на първа линия от 18 до 64, CDC също препоръчва трета доза след поне шест месеца от поставянето на втората.

Валенски казва, че препоръчването на допълнителна доза от други ваксини, освен засега одобрената ваксина на Pfizer, като например тези от производителите Moderna и Johnson & Johnson, които са одобрени и приети в САЩ, ще бъдат разгледани, веднага след като бъдат получени достатъчно данни.

Байдън в петък също така насърчи милионите американци, които все още не са ваксинирани срещу COVID-19, да получат ваксина.

„Отказът от ваксинация носи висока цена за всички нас“, каза Байдън. „Преминавам напред в твърдото си изискване за ваксинация, когато това е възможно“. Припомняме, че наскоро беше въведено изискване всички служители на армията на САЩ и на авиационната компания United Airlines, да бъдат ваксинирани. „В един момент, над две трети от всички работници в Америка, ще трябва да се ваксинират, за да продължат работата си“, допълни още настъпателно Байдън.

Неваксинираното население извън САЩ

И докато в развитите страни с високи нива на обществена информираност и образование по отношение на ефективността на ваксините мнозина се подготвят дори за трета доза, съществуват много места по света, в които конспиративните теории, липсата на достатъчно добра информация и образование, проблемите с комуникацията между министерствата, правителството и народа, както и под влиянието на фигури, които намират личен интерес в разпространението на дезинформацията за ваксините, предотвратяват това огромна част от населението, която е уязвима, да получи поне една доза от одобрените ваксини, за да изгради имунитет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини