В САЩ разработват суперкомпютър от свръхпроводници

2
292

Разработването на тази уникална компютърна система се осъществява в рамките на проекта „Криогенни изчислителни системи“, а неговото финансиране и развитие се осъществява от IARPA ( Intelligence Advanced Research Projects Activity). Според специалистите, използването на свръхпроводници рязко ще увеличи изчислителната мощност на компютърните системи.

Консумацията на електрическа енергия, както и размерите на новия суперкомпютър ще бъдат от ранга на суперкомпютрите от предно поколение, но производителността ще достигне 1 екзафлопса, а към 2020 година и повече. За постигане на изчислителна мощност от 100 петафлопса (квадрилион операции в секунда) е необходима електрическа мощност от порядъка на 200 киловата. Това не е много: суперкомпютърът Titan консумира 9,2 мегавата мегавата при изчислителна мощност 20 петафлопса.

Един от основните проблеми пред всички суперкомпютри е създаването на надеждна и практична охлаждаща система. Суперкомпютърът от свръхпроводници ще работи изцяло при ниски температури и за него този проблем не е толкова актуален.

Засега е разработена математическата концепция за машинна логика при ниски температури и е започнал строежа на основата инфраструктура. През следващите три години ще бъдат добавени паметта и изчислителните компоненти.

Проектът само се проектира от IARPA, а изпълнители ще бъдат IBM, Raytheon-BBN и Northrop Grumman Corporation.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
AzhenChefov01 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

Aliens…

Chefov01
Chefov01

Aliens, къде са? 😀