В черния списък на САЩ бяха включени редица водещи китайски ИИ компании

7
799

Вашингтон включи в черния списък водещите китайски производители на смарт камери за следене и разпознаване, както и компаниите създаващи софтуера за тях. Министерството на търговията на САЩ заяви, че в Китай тези решения се използват за репресиране на уйгурите и другите мюсюлмански малцинства.

САЩ сериозно разшири санкциите по отношение на Китай, като забрани на американските компании да работят с водещите китайски разработчици на интелигентни системи и софтуер с елементи на изкуствен интелект. MIT Tech Review коментира, че ударът е потенциално особено болезнен, понеже Китай импортира около 90% от необходимите процесори, а водещият доставчик на хардуер за невронните мрежи е американската компания Nvidia.

По данни на Reuters, в черния списък са включени производителя на смарт камери Hikvision, разработчиците на специализиран софтуер за разпознаване на лица SenseTime и Megvii и лидерите в областта на разпознаване на човешка реч iFlytek и Yitu. Под забрана са и десетки китайски държавни агенции.

В заявлението на Министерството на търговията се казва, че „тези организации са замесени в нарушения на човешките права в рамките на китайската репресивна кампания, има масови произволни арести и високотехнологично следене на уйгури, казахи и други представители на мюсюлманските малцинства“.

VentureBeat напомня, че новите санкции са обявени точно преди началото на търговските преговори между САЩ и Китай, които трябваше да бъдат проведени във Вашингтон. Изкуственият интелект е една от ключовите за Китай технологии и сега се очакват реакциите относно наложените санкции.

Освен чипове от Nvidia, тези китайски компании купуват и процесори от Intel, както и и системи за съхраняване на данни от Western Digital и Seagate. Пазарните анализатори са на мнение, че КНР не е в състояние самостоятелно да си набави или произведе необходимите чипове.

Засега няма коментар от китайското министерство на търговията.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Леле направо ги стресна!

Груйо Груев
Груйо Груев

Всичко това е с цел да се спъне подема на Китайската икономика.

Паневропейски национализъм
Паневропейски национализъм

Всичко това е с цел да се спре създаването на световен технологичен Гулаг, в който глобализацията ще е цифрова, радикална и безпощадна. Китай официално не приемат идеите на Френската революция, върху която се базира Западния и европейски свят. В момента партията на Давос, Билдербергите и финансовият Елит от Уол Стрийт водят партньорства с комунистически Китай и водят война срещу индустрията на Европа и Северна Америка и националната държава. ЕС е оръжие на финансовия елит, не на индустриалния елит. Китай поеха жезъла на глобализацията след избирането на националист за президент в САЩ. Подчиняването на ЕС от страна на Китай и поетапното… Виж още »

Trial
Trial

Крайно точен анализ! Поздравления! Неслучайно тъй нар. „демократи“ ги закърмят с идеите на Маркс още от люлката, бидейки индоктринирани чрез образованието. Това са същите тези, дето напинят за ‘стамбулски конвенции, джендър идеология в училищата (умишлената промяна на дефиницията на пола от биологична такава към психологична – психиката се програмира (което е и целта на лЕволибералците, имайки предвид, че владеят казионните пропагандни рупори). Уви – биологията не!), нормализацията на девиациите (абнорменото поведение) и прочее лудизми, насрочени срещу белия човек! Това, че тези ненормалници станаха първи фенове на Китай, е неизбежно. Все пак Китай с неговата система за тотално наблюдение е блупринтът… Виж още »

Станислав
Станислав

Хамериканците нямат никакъв шанс да спрат китайците. От няколко години се произвеждат китайски процесори с допълнително наложено шифроване. Купили са си патентите за тях и си ги правят. Още по малко ще ги притесни, че няма да могат да си купуват харддискове от WD. Има ли търсене пазар се намира.

Последния самурай
Последния самурай

те щото Хамериканците НЕ (ни) следят изобщо . . . а и правата не нарушават … сутринта чух клоуна им да критикува европейския съюз ,че неще 2 милиона кюрди имигранти – ами да ги вземе в щатите . .

123
123

За първи път чувам САЩ да са загрижени заради арести на мюсюлмани в другия край на света. Толкова тъпашко и нескопосано…демокрацията трябва да се намеси на всяка цена!