Ако допреди няколко месеца много от европейските съюзници на САЩ не изразяваха ясно позиция срещу участието на Huawei в изграждането на националните им 5G инфраструктури – нещо, за което нееднократно Белия дом призоваваше – то днес това не е така.

Поредна държава негласно заяви, че няма да допусне Huawei до изграждането на 5G мрежата им – Дания.

„С цел да защитим Дания и датчаните, ние желаем да си сътрудничим с някой, с когото вече сме в съюз“, споделя тези дни пред датския сайт ITWatch, министърът на отбраната на страната Трине Брамсен, цитиран от Reuters.

Припомняме, че по-рано този месец Канада обяви, че няма да се възползва от услугите и оборудването на Huawei за разполагане на 5G мрежите в страната. По този начин, и петте държави от т.нар. Five Senses – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия – забраняват Huawei за критичната си мрежова 5G инфраструктура.

През миналия месец, САЩ нанесе поредния удар по китайските компании в своеобразния си кръстоносен поход, който американският президент Доналд Тръмп предприе към тях. Страната наложи забрана на всички фирми, които използват американска технология в чиповете, които доставят на Huawei, да правят бизнес с тях. Без съмнение, сериозно предизвикателство за Huawei, мярката се предполага, че ще засегне по негативен начин, както американски, така и европейски компании.

Вече повече от две години, Белият дом води война с най-големия доставчик на мрежово оборудване в света. САЩ изтъкват като причини различни доводи – от тясно сътрудничество с китайските служби за сигурност – нещо, което по закон са задължени да прави всяка китайска компания, през кибершпионаж, кражба на интелектуална собственост и нечестни бизнес практики. След началото на санкциите, много американски компании се съобразиха с препоръките на правителството на САЩ – Microsoft, които през миналата година обявиха, че прекратява взаимоотношенията си с Huawei по отношение на Windows, Intel и Qualcomm, Facebook, които забраниха на компанията да инсталира предварително приложението на социалната мрежа в телефоните им, но вероятно големият удар дойде от Google и забраната за ползване на услугите на компанията. Това накара Huawei да ускори интегрирането на своите собствени услуги в мобилните устройства, които произвежда.

Самите Huawei отричат нееднократно обвиненията на Вашингтон. Компанията се постара да докаже своята невинност, предоставяйки достъп на външни оценители до ядрото на своите продукти и кода към тях. От официален Китай също реагираха – през лятото на миналата година, Пекин кани на разговор представители на големите технологични компании в САЩ, като от Microsoft предават, че въпросните дискусии са били придружени от директни заплахи от страна на Китайската комунистическа партия.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари